Codul muncii va fi modificat. Adio drepturi sporite pentru acești angajați

Ana Anitoiu 29.09.2022, 18:49
Codul muncii va fi modificat. Adio drepturi sporite pentru acești angajați

Codul muncii va fi modificat printr-un proiect ce așteaptă promulgarea din partea președintelui României, Klaus Iohannis, și apoi publicarea în Monitorul Oficial. O categorie de angajați își va pierde drepturile sporite pe care le are în prezent.

Ce drepturi pierd unii angajați, prin modificarea Codului muncii

Modificarea Codului muncii se va face printr-un proiect de lege ce transpune în legislația din România Directiva (UE) nr. 2019/1152. Astfel, una dintre noile prevederi, după promulgarea și publicarea proiectului legislativ în Monitorul Oficial, se referă la o limitare a dreptului actual al angajaților de a avea mai multe contracte de muncă.

Mai exact, Codul muncii va include în premieră, la articolul 35, o interdicție expresă în ceea ce privește o situație întâlnită destul de des, inclusiv în cazul multor angajați ai statului, care lucrează și la stat și la privat, cu suprapunerea programului de muncă. Prin urmare, programul de lucru nu se va mai putea suprapune.

„(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea. Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care își exercită acest drept”, va arăta Codul Muncii.

„(2) Programul de muncă reprezintă modelul de organizare a activității, care stabilește orele și zilele când începe și când se încheie prestarea muncii. (3) Modelul de organizare a muncii reprezintă forma de organizare a timpului de muncă și repartizarea sa în funcție de un anumit model stabilit de angajator”, va mai arăta Codul Muncii.

Codul muncii va fi modificat
Modificare importanta pentru unii dintre angajati, in noul Cod al muncii. Foto: unsplash.com

Singura obligație a angajatorilor

În acest context, singura obligație pe care o vor avea angajatorii, în cazul în care vor afla despre existența unor alte contracte active ale angajaților lor, este să nu aplice un tratament nefavorabil salariaților în cauză.

În rest, conform noului Cod al muncii, angajații din România nu vor mai putea suprapune nici măcar parțial contractele, fie că este vorba despre unele full-time sau unele part-time, în privința programului de muncă.

Conform noilor prevederi ale Codului muncii, după promulgarea și apoi publicarea în Monitorul Oficial, românii care vor dori să aibă două locuri de muncă full-time vor trebui să își înceapă activitatea, de exemplu, la ora 6:00, să termine primul program la ora 14:00, și să-l înceapă apoi pe al doilea, urmând să-l încheie la ora 22:00.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...