Cod Rutier 2022. Ce vor păţi şoferii care nu îşi plătesc amenzile de circulaţie în timp util. Va fi jale!

Stan Filon 29.11.2021, 18:21
Cod Rutier 2022. Ce vor păţi şoferii care nu îşi plătesc amenzile de circulaţie în timp util. Va fi jale!

Acum s-a aflat ce vor păţi şoferii care nu îşi plătesc amenzile de circulaţie în timp util! Este stipulat într-un proiect de lege care dorește să modifice Codul Rutier. Acesta mai prevede și introducerea de noi probe la examenul pentru obținerea permisului de conducere, dar vine și cu prevederi stricte pentru șoferii care au carnetul de conducere suspendat.

S-a aflat ce vor păţi şoferii care nu îşi plătesc amenzile de circulaţie în timp util

Codul Rutier ar putea fi din nou modificat, iar schimbările sunt foarte importante atât pentru șoferii, cât și pentru tinerii care doresc să obțină permisul de conducere. Ultimii trebuie să știe că obținerea actului respectiv va fi mult mai dificilă, deoarece vor fi introduse două noi probe. Astfel, pe lângă cea teoretică și practivă, viitorii șoferi vor fi nevoiți să treacă și de probe precum conducerea defensivă, dar vor lua și cursuri de prim-ajutor.

Aceste două probe noi vor fi obligatorii și pentru șoferii al căror permis de conducere a fost suspendat și trebuie să dea din nou examen. Aceste prevederi sunt stipulate în proiectul de lege inițiat de senatorul USR Cosmin Poteraș, care dorește completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

S-a aflat ce vor pati soferii care nu isi platesc amenzile de circulatie in timp util
S-a aflat ce vor pati soferii care nu isi platesc amenzile de circulatie in timp util

România, locul 1 în UE la mortalitatea cauzată de accidente rutiere

Mai mult decât atât, proiectul de lege își propune și responsabilizarea conducătorilor auto care chiar dacă sunt sancționați ignoră consecințele acțiunilor lor. Astfel, aceștia nu-și achită amenzile și par astfel să nu învețe nimic din greșelile făcute, continuând să șofeze periculos și iresponsabil.

Proiectul de lege gândit de senatorul USR introduce un termen de plată a amenzilor rutiere de șase luni de zile. Dacă în acest timp amenda nu va fi achitată, atunci șoferul respectiv se va trezi cu permisul suspendat. Chiar dacă numărul victimelor ucise în accidente auto a înregistrat o ușoară scădere în ultimii 10 ani, România se clasează tot pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea cauzată de traficul rutier, respectiv 85 de decese la un milion de locuitori.

”Anual, aproape 2.000 de oameni își pierd viața în accidente rutiere pe drumurile din România și aproape 10.000 de persoane sunt grav rănite. Nu putem asista pasivi la pierderea de vieți omenești și cea mai simplă cale este prevenția. Cred că educația rutieră poate fi un pas înainte, în sensul în care, pe de o parte, poate ajuta la conștientizarea pericolului pe care condusul agresiv îl reprezintă și – pe de alta – îi pregătește pe șoferi să conducă defensiv. De asemenea, abilitatea de a acorda corect primul ajutor în caz de accident auto poate salva vieți omenești, motiv pentru care am propus obligativitatea unui curs de prim ajutor ca o precondiție pentru obținerea permisului”, arată Cosmin Poteraș.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...