Cod Rutier 2021. Şoferii pot primi amenzi de peste 1.000 de lei dacă fac această greşeală banală

Stan Filon 09.02.2021, 18:00
Cod Rutier 2021. Şoferii pot primi amenzi de peste 1.000 de lei dacă fac această greşeală banală

Atenție, șoferi! Puteți primi amenzi de peste 1.000 de lei dacă faceți această greşeală banală, în timp ce vă aflați la volan! Amenzile sunt destul de mari, iar șoferii rămân cu gura căscată atunci când sunt trași pe dreapta și chiar întreabă ce anume au făcut.

Greșeala care îi poate costa pe șoferi peste 1.000 de lei

Ei bine, simplul fapt că ții telefonul în mână îți poate aduce o amendă consistentă, dacă nu ai atașat la el un dispozitiv cunoscut drept ”mâini libere”, care să te ajute să comunici fără să ții telefonul la ureche.

Dacă faci greșeala să ții în mână telefonul pentru a vorbi sau pentru a face altceva cu el, atunci ești bun de plată, potrivit Codului Rutier. Culma, dar situația s-a îmbunătățit din ianuarie 2020, deoarece șoferii primeau amenzi doar pentru că erau prinși cu teefonul în mână, indiferent că aveau sau nu sistemul ”mâini libere” activat. Legea este valabilă și se aplică și în cazul celor se deplasează folosind biciclete, trotinete, scutere sau motociclete.

Greseala care ii poate costa pe soferi peste 1.000 de lei
Greseala care ii poate costa pe soferi peste 1.000 de lei

Cum poți scăpa de amendă

Poliția Rutieră aplică o amendă de nu mai puțin de 1.160 de lei șoferilor care sunt prinși cu telefonul în mână, fprp a avea activat sistemul ”mâini libere”. Dacă aceștia nu poartă în acel moment nici centura de siguranță, situația se complică pentru ei.

Potrivit Codului Rutier, abaterile cumulate se sancționează cu 9-20 de puncte-amendă și cu o amendă contravențională ce variază între 1.305 și 2.900 de lei.

Sunt însă mai multe modalități prin care puteți evita amenda, mai ales dacă aveți o mașină mai nouă, ce permite conexiunea Android Auto, Apple CarPlay sau prin Bluetooth. Așadar, nu vei mai fi nevoit să atingi deloc telefonul mobil și astfel să atragi privirile polițiștilor de la Rutieră.

Dacă nu ai o astfel de mașină, atunci poți alege oricând să folosești o cască care se poate conecta simplu la telefon prin Bluetooth. Cea mai eficientă cale de a scăpa de amendă este să trageți pe dreapta atunci când vreți să folosiți telefonul mobil, după care vă puteți relua drumul liniștiți.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI