Cod rutier 2021. Ce nu mai au voie să facă pietonii atunci când trec strada. Modificări importante

Nicu Stan 15.04.2021, 10:45

Cod rutier 2021. Ce nu mai au voie să facă pietonii atunci când trec strada. Modificări importante pentru pietoni și pentru bicicliști. Noile reguli, disponibile în articolul de mai jos.

Pietonii riscă amenzi drastice. Ce trebuie să faci când te angajezi în traversarea unei străzi

Codul rutier 2021 va suferi noi modificări importante. Acestea vizează bicicliștii, dar și pietonii. Ministerul de Interne vrea să modifice Codul Rutier în așa fel încât să fie limitată la 30 de kilometri la oră viteza maximă cu care circulă bicicliştii şi să amendeze pietonii care folosesc telefonul mobil în timp ce sunt angajați în traversarea străzii.

Această ultimă modificare ar fi necesară întrucât telefonul mobil distrage grav atenţia pietonilor.

Amenzi mari pentru cei ce traverseaza strada si se uita in telefon
Amenzi mari pentru cei ce traverseaza strada si se uita in telefon

MAI a lansat în deszbatere publică Proiectul

Astfel, MAI a lansat în dezbatere publică un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Codului Rutier 2021.

”Pietonul desfăşoară o activitate de natură a-i distrage atenţia, precum folosirea telefonului mobil. Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbeşte sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicaţii de ghidare precum hărţi (distragere vizuală), influenţează capacitatea de atenţie a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public”, potrivit Proiectului de Hotărâre de Guvern.

Convorbirile palpitante, generatoare de accidente grave

Ministerul de Interne spune că acele convorbiri palpitante îi distrag pe pietoni, existând astfel riscul unor acidente de circulație.

”Distragerea atenţiei la nivel mental (cognitiv) este cel mai des întâlnită, întrucât, spre exemplu, o discuţie telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenţia se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conştientiza locul efectiv de traversare”, subliniază MAI în Nota de Fundamentare.

Care sunt amenzile pentru pietoni

De asemenea, Proiectul de Hotărâre de Guvern stabilește și sancțiunile pentru cei care nu se vor supune noilor reglementări.

Astfel, pietonii care nu vor respecta noua regulă vor fi amendaţi cu minimum 145 de lei, maxim 2-3 puncte de amendă, dacă plata este realizată în 15 zile calanderistice. În plus, MAI vrea să impună o limită de viteză pentru biciclişti: 30 de kiolmetri la oră.

Bicicliștii vor avea o vieză maximă cu care se pot deplasa

”Se interzice conducătorilor de biciclete să circule cu acestea cu o viteză mai mare de 30 de kilometri la oră”, potrivit proiectului.

Accidentele cu biciclişti implicați ocupă locul trei în clasamententul principalelor cauze generatoare de accidente. Pe primul loc în clasament este indisciplina pietonilor, iar pe locul doi în clasamentul producerii de accidente se regăsește viteza neadaptată la condițiile de drum, arată o statistică a Poliţiei Rutiere din 2020.

De ce a fost modificat Codul rutier în 2019

Nu în ultimul rând, proiectul pentru modificarea Codului Rutier se află în dezbatere publică până la începutul lunii mai. Ultima modificare importantă a Codului Rutier a fost făcută în toamna anului 2019.

Atunci au fost introduse sancţiuni mai drastice pentru folosirea telefonului la volan.

Urmăriți Impact.ro și pe