Cod rutier 2020. Schimbări majore pentru șoferi. Greșeala care îi poate lăsă fără permis

Raluca Juncu 06.01.2020, 13:33
Cod rutier 2020. Schimbări majore pentru șoferi. Greșeala care îi poate lăsă fără permis

Anul 2020 care abia a început a venit cu noi schimbări ce țin de Codul Rutier. Anumite modificări vor apărea în noua legislație, iar conducătorii auto vor fi nevoiți să fie mai atenți cu privire la aspectele legislative care se impun în trafic, dar și asupra procedurilor de posesie a permisului auto.

Cod Rutier 2020. Ce trebuie să știe soferii

Conform Codului Rutier, în 2020 conducătorii auto trebuie să respecte noi reguli prevăzute în lege. De pildă, una dintre ele prevede ca cei care vor să aibă carnet de conducere trebuie să aibă absolvite cel puțin 10 clase. Totodată, persoanele mai în vârstă care sunt active și care trebuie sau vor să mai conducă pe drumurile din Românie vor fi nevoite să facă mai multe vizite la medic. Românii vor trebui să își facă mai des controale medicale, iar cei care suferă de diabet sau au probleme cardiace vor obține mult mai greu permisul auto, notează publicația auto-build.ro.
Persoanele care doresc obținerea permisului de conducere auto și care suferă de afecțiuni cardiovasculare sau diabet zaharat vor putea obține mai greu dreptul de a conduce un automobil.
Totodată, noile reglementări ale Codului Rutier prevăd și ca cei care vor fi prinși la volan în timp ce folosesc telefonul mobil vor fi aspru sancționați. Acestora li se poate retrage dreptul de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. Poliția Română anunță amenzi usturătoare pentru cei care vorbesc sau butonează telefonul în timpul șofatului. Dacă în același timp sunt prinși și cu alte încălcări ale legii, precum lipsa centurii de siguranță, atunci riscă să rămână fără permis.

Ce riscă șoferii care vor prinși cu telefonul în mână în anul 2020? Foto: autopro.ro
Ce riscă șoferii care vor prinși cu telefonul în mână în anul 2020? Foto: autopro.ro

Șoferii care vor fi depistaţi de poliţiştii rutieri că folosesc telefonul mobil (sau îl țin în mână) sau folosesc în orice mod un dispozitiv care e prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video se vor alege cu o amendă de până la 1160 de lei.
Dacă utilizarea telefonului se produce concomitent cu încălcarea unei alte reguli de circulaţie, cum ar fi depăşirea vitezei regulamentare, mersul pe interzis, neacordarea de prioritate sau orice altă abatere, pe lângă amenzile pentru ambele sancţiuni, şoferii vor rămâne şi fără permisul de conducere pentru următoarele 30 de zile. Legea se aplică, de asemenea, și bicicliștilor și persoanelor care merg cu trotineta.

Urmăriți Impact.ro și pe