Cod Rutier 2020. Ce poți păți dacă ești prins fără centură și cu mâinile pe telefon

Daria Petrescu 11.01.2020, 10:55
Cod Rutier 2020. Ce poți păți dacă ești prins fără centură și cu mâinile pe telefon

Codul rutier s-a schimbat de la 1 ianurie 2020, iar  amenzile rutiere au crescut cu 50%. Este foarte important să știi, ce pățești dacă ești prins fără centură și cu mâinile pe telefon.

Lipsa centurei și telefonul te pot lăsa fără permisul de conducere

Pe 12 octombrie 2019, au intrat în vigoare normele care sancționează drastic folosirea telefonului mobil de către conducătorii autovehiculelor.

Șoferii care sunt prinși vorbind la telefon când se află la volan riscă să rămână fără permis.

Dacă telefonul mobil duce la încălcarea altei reguli de circulație, conducătorii auto pot fi pot fi sancționați cu 9-20 puncte-amendă. Ei  vor plăti o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

Punctul-amendă a fost plafonat la 145 de lei, iar valoarea amenzilor rutiere rămâne aceeași ca în ultimii trei ani.

“În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”, se arată în documentul oficial, potrivit promotor.ro.

Punctul-amendă a fost plafonat la 145 de lei, iar valoarea amenzilor rutiere rămâne aceeași ca în ultimii trei ani
Punctul-amendă a fost plafonat la 145 de lei, iar valoarea amenzilor rutiere rămâne aceeași ca în ultimii trei ani

Pe lângă amenda contravențională pentru folosirea telefonului mobil în timpul deplasării (2-3 puncte-amendă), conducătorii auto care sunt prinși vorbind la telefon, se pot alege și cu permisul de conducere suspendat pentru o perioadă de 30 de zile.

În cât timp trebuie să plătești amenda?

Șoferii sancționați au la dispoziție 15 zile pentru a plăti amenzile primate la jumătate. Termenul anterior era de 48 de ore

Cum riști să rămâi fără permis dacă vorbești la telefon?

Polițistul rutier îl va lăsa pe șofer fără permis pentru o perioadă de 30 de zile, în cazul în care îl prinde vorbind la telefon, iar acesta nu poartă nici centura de siguranță.

Un caz similar este cel al șoferului surprins în timp ce folosește telefonul mobil, în timp ce mașina sa se află în mișcare.  Mai mult, dacă acesta depășește limita de viteză admisă pe sectorul de drum respective, scrie sursa citată.

Cod Rutier 2020. Ce trebuie să știe soferii

Conform Codului Rutier, în 2020 conducătorii auto trebuie să respecte noi reguli prevăzute în lege.  Una dintre ele prevede ca cei care vor să aibă carnet de conducere trebuie să aibă absolvite cel puțin 10 clase.

Totodată, persoanele mai în vârstă care sunt active și care trebuie sau vor să mai conducă pe drumurile din Românie vor fi nevoite să facă mai multe vizite la medic. Românii vor trebui să își facă mai des controale medicale.  Cei care suferă de diabet sau au probleme cardiace vor obține mult mai greu permisul auto, notează publicația auto-build.ro.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe