Cod Rutier 2019. Șoferii pot rămâne fără permis definitiv, în caz de accident. Ce nu trebuie să facă

Alexandra Chivu 05.10.2019, 14:08
Cod Rutier 2019. Șoferii pot rămâne fără permis definitiv, în caz de accident. Ce nu trebuie să facă

Ce obligații au șoferii, conform Codului Rutier 2019, în cazul unui accident? Conducătorii auto pot rămâne fără permis definitiv. Ce nu trebuie să facă?

Cod Rutier 2019. Șoferii pot rămâne fără permis definitiv, în caz de accident

Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cunoscută de toți șoferii drept Codul rutier, determină obligațiile legale ale fiecărei persoane în cazul producerii unui accident rutier. Înainte de toate, trebuie subliniat că accidentul de circulație este evenimentul care întrunește cumulativ condițiile: s-a produs pe un drum deschis circulației publice sau și-a avut originea într-un astfel de loc, a avut ca urmare decesul, rănirea uneia ori a mai multor persoane sau avarierea a cel puțin unui vehicul ori alte pagube materiale sau în eveniment a fost implicat cel puțin un vehicul în mișcare.

Cod Rutier 2019. Șoferii pot rămâne fără permis definitiv, în caz de accident. Ce nu trebuie să facă

Conducătorii auto își pot lua gândul de la permis dacă au plecat de la locul accidentului. Potrivit articolului 77 din legislația Codului rutier, ”conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei”.

Părăsirea locului accidentului

De asemenea, interzis este și ca oricine aflat la locul accidentului să schimbe poziția mașinii implicate într-un incident de circulațe „în urma căruia a rezultat moartea ori vătămarea integrității corporale sau a sănătății uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul”.

Șoferii pot pleca de la locul incidentului numai dacă: în urma evenimentului s-au produs doar pagube materiale, dacă transportă el însuși persoane rănite la cea mai apropiată unitate sanitară, dacă victima accidentului părăsește locul faptei. În această situație, șoferul trebuie să anunțe imediat evenimentul produs, accidentele în care au fost implicate mașini cu regim de circulație prioritară. Șoferii lor pot părăsi locul accidentului atâta vreme cât anunță imediat autoritățile, potrivit avocatnet.ro.

În caz de tamponare. Acte necesare pentru despăbugirea RCA:

  • Pagubit: CI păgubit, asigurare, certificate înmatriculare autovehicul
  • De la vinovat e nevoie de: CI vinovat, permis, asigurare, certificate înmatriculare autovehicul
  • procesul-verbal de la poliție ori formularul de constatare amiabilă, completat și semnat de ambele părți.
Urmăriți Impact.ro și pe