Cod Rutier 2019. Măsuri luate pentru a-i depista pe șoferii care folosesc telefonul la volan: “Un polițist poate să fie abuziv”. Ce trebuie să știe conducătorii auto

Raluca Juncu 16.10.2019, 13:24
Cod Rutier 2019. Măsuri luate pentru a-i depista pe șoferii care folosesc telefonul la volan: “Un polițist poate să fie abuziv”. Ce trebuie să știe conducătorii auto

În primele două zile după intrarea în vigoare a Noului Cod Rutier, Poliția Română a dat peste 300 de amenzi șoferilor care au folosit telefonul mobil în timp ce se aflau la conducerea autovehiculelor.

Sancțiunile au fost aplicate în contextul în care sâmbătă, 12 octombrie, a intrat în vigoare o modificare adusă Codului Rutier, care prevede amenzi pentru șoferii care folosesc telefonul mobil la volan, chiar și dacă staționează la semafor.

Potrivit actului normativ publicat în Monitorul Oficial, folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepția celor prevazute cu dispozitive de tip „mâini libere”, constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevazută în clasa I de sancțiuni.

 

Ce amenzi riscă șoferii?

Amenda este cuprinsă între 800 şi 1.160 de lei, iar în primele două zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi, poliţiştii au dat peste 300 de amenzi în valoare totală de 200.000 de lei şoferilor prinşi cu telefonul la volan, scrie adevarul.ro

„Astfel, ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor,constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile”, se arată într-un anunț al Poliției Române.

Poliția Română atenționează că șoferii nu au voie cu telefonul la volan, dar nici cu alte dispozitive care le-ar putea distrage atenția, cum ar fi ceasul digital (smartwatch).

„Vă reamintim că, spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare”, mai spun reprezentanții Poliției Române.

 

Urmăriți Impact.ro și pe