Cod rutier 2019. Greșelile din trafic pentru care șoferii riscă să plătească scump. Ce se întâmplă dacă arunci gunoaie din mașină

Redacția IMPACT 08.10.2019, 13:04
Cod rutier 2019. Greșelile din trafic pentru care șoferii riscă să plătească scump. Ce se întâmplă dacă arunci gunoaie din mașină

Șoferii care aruncă gunoaie din mașină riscă amenzi drastice, potrivit prevederilor din Codul Rutier. De asemenea, sunt prevăzute amenzi usturătoare pentru cei care își țin animalele de companie pe scaunul din față, în dreapta lor.

Codul Rutier prevede sancțiuni extrem de dure pentru șoferii indisciplinați în trafic. Sunt prevăzute amenzi drasatice pentru cei care aruncă gunoaie pe geam sau țin animalele de companie pe scaunul din față.

Riscă să plătească bani grei și cei care fac semne obsece în trafic sau înjură alți participanți la trafic. Aceste fapte se încadrează în clasa a IV-a de amenzi (de la 9 la 20 de puncte).

Cod rutier 2019. Greșelile din trafic pentru care șoferii riscă amenzi uriașe

Cod rutier 2019. Semnul care nu trebuie să lipsească de pe mașinile șoferilor. Unde trebuie să fie montat și ce semnificație are
 

Obscenitățile din trafic, fie că vorbim de semne sau de vorbe, reprezintă contravenții în Codul Rutier și sunt sancționate cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni. Șoferii nervoși care încalcă prevederile riscă să primească o amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei.

Aceeași amendă o primesc și șoferii care aruncă gunoi pe drumurile publice sau abandonează obiecte, substanțe sau vehicule. Sancțiunile li se aplică și conducătorilor auto care transportă animale pe locurile din vață ale autoturismelor.

Articolul 102 din Codul Rutier prevede că printre faptele care constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni se numără următoarele:

Alin. 22: săvârşirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic

Alin. 23: aruncarea, lăsarea ori abandonarea pe drumul public de obiecte, materiale, substanţe sau vehicule, după caz

Alin. 27: transportul animalelor pe locurile din faţă ale vehiculelor

Aceleași amenzi sunt prevăzute și pentru un lucru pe care foarte mulți șoferi îl fac fără să știe că încalcă legislația rutieră.

Este vorba despre montarea pe autovehicul a unui sistem antifurt sonor a cărui durată a semnalului depăşeşte mai mult de un minut consecutiv, iar intensitatea semnalului depăşeşte pragul fonic prevăzut de lege.

Urmăriți Impact.ro și pe