Cod Rutier 2019. Greșeala pe care o fac șoferii, atunci când circulă în condiții de ceață. Sancțiunile sunt drastice

Diana Radu 23.10.2019, 14:45
Cod Rutier 2019. Greșeala pe care o fac șoferii, atunci când circulă în condiții de ceață. Sancțiunile sunt drastice

Ceața care se instalează în fiecare dimineață de câteva zile, le dă bătăi de cap serioase șoferilor. Iată o listă cu câteva sfaturi care te vor ajuta să circuli în siguranță în condiții de ceață și care te-ar putea scăpa de o eventuală sancțiune.

Evită să treci de pe banda doi pe banda unu de mers

Mulți dintre șoferi au tendința să treacă de banda doi pe banda unu, atunci când întâmpină condiții de ceață. Însă, aceasta este cea mai mare greșeală, deoarece ai șanse foarte mari să lovești mașinile parcate din cauza vizibilității scăzute. Așa că specialiștii îți recomandă ca în astfel de condiții meteo să rămâi pe banda doi și să reduci viteza.

Nu e o idee bună să te oprești pe banda de urgență

In conditii de ceata nu e indicat sa te opresti pe banda de urgenta
In conditii de ceata nu e indicat sa te opresti pe banda de urgenta

În cazul în care te afli pe autostradă și te confrunți cu condiții de ceață, nu e deloc o idee bună să te oprești pe banda de urgență. Asta pentru că, poți fi lovit de un alt șofer care din lipsă de vizibilitate poate pierde controlul autovehiculului. În plus, banda de urgență este destinată doar urgeențeleor, așa că o poți folosi doar dacă ești absolut convins că ceața poate reprezenta un pericol pentru tine.

Ghidează-te după mașina din fața ta și evită depășirile

Atunci cand vizibilitatea ta este redusa din cauza conditiilor de ceata evita sa faci depasiri
Atunci cand vizibilitatea ta este redusa din cauza conditiilor de ceata evita sa faci depasiri

O altă greșeală care te-ar putea costa siguranța ar fi să încerci să depășești un alt vehicul atunci când ceața nu îți oferă o vizibilitate foarte bună, mai ales atunci când te afli pe un drum cu o singură bandă de mers pe sens. Asta pentru că nu poți ști niciodată dacă din față vine un alt vehicul sau nu. Cel mai bine ar fi să rămâi în spatele mașinii pe care o ai în față și să păstrezi distanța.

Aprinde proiectoarele și stopurile de ceață și redu viteza

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci atunci când te confrunți cu condiții de ceață este acela de a aprinde proiectoarele şi stopurile de ceaţă. De asemenea, este indicat să circuli cu o viteză redusă din cauza faptului că poți vedea în față doar câțiva zeci de metri.

Nu aprinde faza lungă

Faza lungă nu te va ajuta cu nimic în condiții de ceață, ci din contră îți vor reduce și mai mult vizibilitatea deoarece faza lungă, spre deosebire de proiectoare, luminează în sus, iar raza de lumină loveşte direct în ceaţă. Pentru a evita acest lucru poți aprinde proiectoarele și stopurile de ceață.

Nu aprinde avariile

De obicei, avariile se aprind atunci când o mașină staționează pe partea dreaptă a drumului din cauza unei avarii. Așa că, dacă aprinzi avariile în condiții de ceață există riscul de a-l induce în eroare pe ceilalți șoferi.

Urmăriți Impact.ro și pe