Cod rutier 2019. Detaliul minor pentru care șoferii riscă amenzi uriașe. Mulți conducători auto fac greșeala asta

Ce spune Noul Cod Rutier despre plasarea obiectelor străine pe parbrizul sau geamurile mașinii? Foto: pixabay.com

Noul Cod Rutier aduce amenzi serioase posesorilor de permis auto în măsura în care nu se conformează la normele impuse de legislație.
Polițiștii care găsesc autoturisme care eu lipite pe geamuri diverse accesorii sau vor fi drastic amendați. Motivul? Orice obiect lipit pe parbrizul mașinii sau pe unul din geamuri reduce în mod cert vizbilitatea la volan.

Legislația rutieră în vigoare prevede că „aplicarea de afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea”. Această sancțiune reprezintă o contravenţie încadrată în clasa a IV-a de sancţiuni.

Noul Codul Rutier prevede amenzi pentru cei care păstrează în parbriz mai multe odorizante, carnete de notițe, diverse obiecte religioase (icoane și cruciulițe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate și altele, dar și vinietele sau abțibilduri “colecționate” pe marginea parbrizului.

Ce sancțiuni sunt prevăzute pentru șoferii care nu se conformează la această lege

Șoferii care aplică diverse obiecte pe suprafețele geamurilor sau în dreptul acestora riscă amenzi cuprinse între 1.305 şi 2.900 de lei.

Adio cruciulițe lipite pe parbriz. Ce amenzi riscă șoferii? Foto: promptmedia.ro

Adio cruciulițe lipite pe parbriz. Ce amenzi riscă șoferii? Foto: promptmedia.ro

Totodată, în aceeași măsură, „aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale” este tot o contravenție înscrisă în Codul Rutier. Nerespectarea acestei prevederi poate atrage cu sine amenzi de până la 2900 de lei. Sunt acceptate doar tratamente şi folii omologate sau certificate de către Registrul Auto Român (RAR), notează publicația auto-bild.ro.

Datele furnizate de Ministerul Afacerilor Interne arată că șoferii români sunt departe de a fi disciplinați în trafic. Cu peste 650.000 de amenzi date anul trecut, pentru depășirea vitezei regulamentare, Libertatea a calculat că un român este amendat la fiecare 48,5 secunde pentru depășirea limitei de viteză.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI