Cod rutier 2019. Ce riscă șoferii, care sunt prinși fără permis de conducere la volan. Amenzi usturătoare

Ce riscă șoferii care sunt prinși la volan fără permis de conducere. Sursa foto: Facebook/Poliția Română

Accesul cu un autovehicul pe carosabil al unui șofer care nu deține permis de conducere reprezintă una din cele mai grave abateri care se regăsesc în Codul Penal. Ce trebuie să știe șoferii care sunt prinși fără carnet de conducere la volan?

Coducerea fără un permis auto este o abatere gravă, sancționată aspru de Codul Rutier. Cei care riscă şi conduc pe drumurile publice fără să dețină un permis, indiferent de motivul pentru care fac acest lucru, ar trebui să fie conțtienți că în această situație nu vor putea scăpa doar cu un avertisment, o mustrare sau o amendă, la ca în cazul multor alte abateri.

 

Ce riscă șoferii care sunt prinși la volan fără permis

Potrivit art. 20, alin. (1), din Codul Rutier, „ pentru a conduce pe drumurile publice autovehicule, tramvaie, ori tractoare agricole sau forestiere, conducătorii acestora trebuie să posede permis de conducere corespunzător”. Persoanele care nu respectă această regulă nu vor fi sancționați doar de Codul Rutier.

Sancțiuni aspre pentru conducătorii auto care sunt prinși fără permis de conducere. Sursa foto: bucurestifm.ro

Sancțiuni aspre pentru conducătorii auto care sunt prinși fără permis de conducere. Sursa foto: bucurestifm.ro

Potrivit art 335, alin.1, din Codul Penal, „Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”. Totodată, conform aceluiași articol din lege, „Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. Codul Penal nu prevede nicio altfel de pedeapsă, în afara de cea a amenzii sau, mai grav a închisorii. Persoana pentru care se dispune însă pedeapsa cu închisoarea, spre exemplu, poate scăpa mai ușor doar în situația în care se dispune pedeapsa închisorii cu suspendare, însă pentru acest lucru este nevoie de avocat bun, transmite promotor.ro.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI