Cod Rutier 2019. Ce pot face șoferii, dacă polițiștii le cer mită în trafic. Unde pot reclama fapta

Raluca Juncu 17.10.2019, 17:44
Cod Rutier 2019. Ce pot face șoferii, dacă polițiștii le cer mită în trafic. Unde pot reclama fapta

Micile atenții pretinse la polițiști în trafic și nu numai, cu scopul de a-i scăpa pe cetățeni de anumite sancțiuni legale, se înscriu în categoria de „fapte de corupție” și sunt pedepsite conform legii. Ce trebuie să faci tu, ca cetățean dacă ți se pretind bani sau alte foloase materiale de la un om al legii?

Un angajat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care îți solicită o sumă de bani sau alte foloase materiale pentru a nu te sancționa în cazul în care ai încălcat legislația rutieră, de exemplu, sau pentru a lua o măsură pe care fișa postului său îl obligă oricum să o ia, reprezintă un caz clar de „mică corupție”, transmite avocatnet.ro

 

Ce poți face dacă ți se pretind bani?

Dacă ți se pretind bani de către angajați din aparatul de stat, e bine de știut că ai la dispoziție, gratuit și non-stop, un număr de telefon la care să sesizezi întâmplarea. Direcția Generală Anticorupție (DGA), structură din cadrul MAI, pune din nou la dispoziție  numărul de telefon pentru reclamarea faptelor de corupție – 0800 806 806.  Instituția aduce acest număr de telefon în sprijinul cetățenilor, prin campanie numită „Tu poți face lumină”. Numărul e apelabil din orice rețea de telefonie mobilă din țară, iar datele tale persoanle ale celor care sună nu vor fi divulgate, conform aceleiași surse.

Sursa foto: canal2.md
Sursa foto: canal2.md

„Un exemplu în acest sens este cazul unui polițist din Constanța prins în flagrant de luare de mită după doar 30 de minute de la primirea apelului la call center. Sesizarea la 0800 806 806 fusese făcută de un conducător auto care a fost oprit în trafic de polițist, cel care i-a și cerut mita pentru a nu aplica o sancțiune contravențională”, informează DGA în recenta campanie lansată.

Potrivit Noului Cod Penal, art. 290, al. 1, „Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condiţiile arătate în art. 289, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”

 

Urmăriți Impact.ro și pe