COD Roșu de caniculă în România, temperaturi record. Medic: Trebuie să beți o cană de apă minerală pe zi. Care este explicația

Adriana Olaru 24.06.2021, 11:31
COD Roșu de caniculă în România, temperaturi record. Medic: Trebuie să beți o cană de apă minerală pe zi. Care este explicația

România înregistrează în această perioadă extreme și recorduri după recorduri în ceea ce privește vremea. După valul de ploi, vijelii și temperaturi scăzute, țara noastră se află sub avertizări de temperaturi extreme. Valul de caniculă care va cuprinde partea de vest a României aduce temperaturi de foc care nu au mai fost înregistrate până acum, spun meteorologii. Și medicii trag un semnal de alarmă și ne explică pas cu pas cum să ne ferim de valul de căldură.

România a fost măturată de vijelii și în anumite zone din țară au căzut cantități record de precipitații pentru luna iunie. După vremea severă, meteorologii spun că trebuie să ne pregătim pentru noi probleme, de data aceasta din cauza temperaturile de foc care vor cuprinde, rând pe rând, județele țării.

Temperaturi record în vestul ţării

„În județele din vestul țării, valul de căldură se va intensifica și se va extinde. Codul rosu pentru Banat și Crișana aduce temperaturi cuprinse între 39 și 41 de grade celsius, iar pentru Maramureș temperaturi cuprinse între 35 și 38 de grade celsius. Toate aceste valori se situează în apropierea maximelor absolute de temperatură pentru perioada în care ne aflăm. De când sunt înființate stațiile de măsurare nu au mai fost înregistrate valori ca cele pe care le așteptăm”, susține Florinela Georgescu, director executiv ANM.

Valul de caniculă din vestul și nord-vestul țării va cuprinde toate zonele din România în următoarele zile. În schimb, instabilitatea atmosferică va mai dura în zonele de deal și munte. Și în Capitală temperaturile vor ajunge până la 26 de grade celsius, iar spre weekend valul de caniculă va ajunge spre litoral.

COD Rosu de canicula in Romania, temperaturi record2
De ce este bine sa bei apa minerala cand este canicula

De ce trebuie să bem apă minerală 

Medicii trag un semnal de alarmă și spun că în următoarele zile trebuie să fim extrem de atenți în momentul în care ieșim din case. Trebuie, înainte de orice, să evităm orele cu temperaturi de foc și să bem suficientă apă. Dacă totuși ieșim din case în intervalele cu temperaturi extreme, trebuie neapărat să ne acoperim capul cu materiale deschise la culoare.

„Trebuie să ne hidratăm, dar apa pe care o bem să nu fie foarte rece, pentru că lichidele reci determină agresiuni pe căile respiratorii și ajungem de la 40 de grade celsius la minus cinci grade celsius, spre exemplu, în câteva secunde. Cei care nu au diabet trebuie să consume fructe și legume, eu recomand dieta hidrozaharată. De asemenea, trebuie evitat consumul de alimente grele, precum prăjeli sau carne de miel sau vânat”, explică medicul Carmen Dorobăț.

Medicii spun că trebuie să fim atenți și când folosim aerul condiționat și să stăm departe de aparatul de răcire, în special dacă avem probleme ale aparatului respirator. Un truc pe care puțini îl știu, în perioadele cu temperaturi extreme se recomandă apa minerală.

„Explicația este simplă, când temperaturile sunt foarte ridicate transpirăm foarte mult. Asta înseamnă și că pierdem multe minerale din organism. Ca să trecem cu bine peste asta în perioadele de caniculă, se recomandă un pahar de apă minerală pe zi”, mai spune Carmen Dorobăț.

Mobilizare fără precedent după avertizările ANM

Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv Direcției de Sănătate Publică București să ia toate măsurile necesare pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de caniculă și pentru acordarea primului ajutor celor care au nevoie.

„Vor fi raportate zilnic către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății o serie de date de la nivel județean, printre care numărul de solicitări la serviciile de ambulanță, procentul de creștere a numărului de solicitări față de ziua precedentă, necesarul de echipaje suplimentare, numărul acțiunilor de control efectuate de inspectorii sanitari de stat, numărul cazurilor persoanelor căzute în stradă (lipotimii, deshidratări) și cel al deceselor din cauza caniculei. Raportarea se va face numai pentru zilele în care se înregistrează temperaturi de 35 de grade Celsius și peste 35 de grade Celsius”, se arată într-un comunicat trimis de reprezentanții Ministerului Sănătății.

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe