Cod portocaliu de vreme rea în România. Ce se întâmplă în țară

Stan Filon 22.03.2020, 16:15
Cod portocaliu de vreme rea în România. Ce se întâmplă în țară

Administraţia Naţională  de Meteorolgie a emis cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol. Avertizarea meteo este valabilă pentru vestul Munteniei, Oltenia, sudul Banatului, precum şi în Carpaţii Meridionali.

Cod portocaliu de ninsori şi viscol în România. Se va depune stat consistent de zăpadă

Meteorologii au lansat un cod portocaliu de ninsori abundente şi vicol pentru ţara noastră. Avertizarea meteo este valabilă începând cu data de 23 martie, ora 02:00 şi expiră pe 25 martie, ora 10:00.

Zonele vizate de avertizarea de cod portocaliu de ninsori şi viscol sunt: Oltenia, vestul Munteniei, sudul Banatului şi Carpaţii Meridionali. În aceste zone va ninge abundent, iar precipitaţiile vor măsura între 30 şi 50 de litri pe metrul pătrat, ceea ce înseamnă un strat consitent de zăpadă.

Meteorologii au lansat un cod portocaliu de ninsori şi viscol
Meteorologii au lansat un cod portocaliu de ninsori şi viscol. Sursa foto: ziare.com

Vântul va sufla cu viteze de 40-55 de kilometri la oră în România, în timp ce în Carpaţii Meridionali, în judeţele Olt şi Teleorman, precum şi în sudul judeţelor Vâlcea şi Argeş, vântul va atinge la rafală 60-70 de kilometri la oră.

Vântul va viscoli ninsoarea şi va reduce consistent vizibilitatea, mai arată Administrația Națională de Meteorologie. În plus, meteorologii au emis şi o avertizare de cod galben valabilă pentru mai multe zone ale ţării, în intervalul 23 martie, ora 02:00 şi 25 martie, ora 10:00.

Astfel, în Dobrogea și în jumătatea estică a Munteniei, se vor semnala  intensificări ale vântului cu viteze în general de 55-75  de kilometri la oră.

În zonele anunţate de meteorologi se vor semnala precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, cu depuneri de strat de zăpadă, dar pe alocuri se vor semnala şi ploi. De asemenea, meteorologii avertizează că în zonele anunţate este posibil să se formeze polei.

Vântul va spulbera stratul de zăpadă şi va visoli ninsoarea

Temporar va ninge în zona Carpaților Orientali și a Munților Apuseni, precum și în sudul Transilvaniei. Cantităţile de precipitaţii vor măsura în aceste zone între 10 şi 20 de litri pe metrul pătrat și se va depune strat de zăpadă, în unele zone chiar consistent.

De asemenea, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50-60 de kilometri la oră. La altitudini înalte, vântul va sufla cu 70-90 de kilometri la oră, fapt ce va duce la spulberarea zăpezii, precum şi la viscolirea ninsorii.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...