Cod galben de vijelii, grindină şi ploi torenţiale. Vremea se schimbă brusc în România

Iancu Andreea 17.05.2022, 12:25
Cod galben de vijelii, grindină şi ploi torenţiale. Vremea se schimbă brusc în România

Specialiștii din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie au transmis un mesaj important de spre vremea din perioada următoare. Două avertizări cod galben de vijelii, grindină și ploi torențiale au fost anunțate de ANM zilele acestea, indicând care sunt regiunile în care sunt așteptate aceste fenomene meteo.

ANM a anunțat două avertizări cod galben în România. Regiunile în care se vor resimți grindina, vijeliile și ploile torențiale

Meteorologii au emis două avertizări cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, fenomene precum vijelii, ploi torențiale și grindină urmând să se remarcă în intervalul menționat în mai multe zone ale țării. Specialiștii ANM au transmis că vremea se schimbă radical în următoarea perioadă, după ce căldura părea că s-a instalat definitiv în România.

ANM a anunțat că începând de marți, 17 mai, ora 14:00, până miercuri 18 mai, ora 06:00, se va înregistra o perioadă de instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Oltenia și local în Transilvania și Muntenia. Astfel, mai multe averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului care vor genera vijelii și izolat căderi de grindină se vor semnala în regiunile precizate. De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15-20 l/mp și izolat 30-40 l/mp. Aceste fenomene ar putea fi remarcate pe arii restrânse și în restul țării.

Cod galben de vijelii, grindină și ploi torențiale în România
Cod galben de vreme rea în România
foto – ANM

Alertă ANM: Intensificări ale vântului în mai multe zone ale României

Un alt cod galben de vânt a fost anunțat și pe data de 18 mai, în intervalul 06:00 și 21:00. Meteorologii au emis în această perioadă un avertizare de cod galben de intensificări susținute ale vântului, ce se vor remarca în mai multe regiuni ale țării. Astfel, pe parcursul zilei de miercuri, vântul va sufla cu putere în Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, în Banat și Crișana. Viteza rafalelor va atinge 55-70 km/h. Totodată, local, în Carpații Meridionali și Orientali rafalele vor depăși 60-70 km/h, iar în zona înaltă sunt anunțate viteze de 90-100 km/h, potrivit datelor furnizate de ANM.

Nici restul teritoriului nu va fi scutit de schimbările de vreme anunțate de către meteorologi, mai multe regiuni urmând să semnaleze intensificări ale vântului, ce vor atinge viteze de 45-55 km/h. Vremea în întreaga țară urmează să se răcească accentuat, după o perioadă cu temperaturi de vară, ce s-au apropiat de 30 de grade. Astfel, în noaptea de miercuri spre joi, în depresiuni, valorile termometrelor ar putea să scadă chiar și până la un indice negativ. Acest fenomen va produce brumă către zorii zilei.

Cod galben de vijelii, grindină și ploi torențiale în România
Regiunile afectate de codul galben, miercuri, 18 mai
foto – ANM
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...