EXCLUSIV

Coaliția de guvernare vrea ridicarea pragului pentru proiectele atribuite direct. USR: Este răspunsul pe care această guvernare militar-socialistă îl dă la cerința de transparență

Gabriela del Pupo 18.04.2022, 14:47
Coaliția de guvernare vrea ridicarea pragului pentru proiectele atribuite direct. USR: Este răspunsul pe care această guvernare militar-socialistă îl dă la cerința de transparență

În plină criză economică în care administrațiile locale încearcă să renegocieze cu firmele cu care au semnat contracte, se revine la formula achizițiilor directe. Un proiect legislativ semnat de peste 130 de parlamentari din partidele care formează coaliția de guvernare prevede achiziția directă de bunuri și servicii se poate face la valoarea de  500.000 de lei (față de 135.060 lei în actuala lege) iar achiziția directă de lucrări se poate face la valoarea de 5.000.000 de lei (față de 450.200 lei în actuala lege). Membrii opoziției au vorbit în exclusivitate pe impact.ro dacă propunerea agreată de coaliție este în acord cu transparentizarea cheltuirii banului public.

„Este răspunsul pe care această guvernare militar-socialistă, care conduce acum România, îl dă la cerința de transparență”

Propunerea legislativă este, la o primă analiză, împotriva criteriilor de transparență care au fost invocate de fiecare dată când societatea civilă a sesizat corupția la nivelul administrațiilor locale sau centrale. Măsura nu rezolvă problema calității lucrărilor, ci doar acordă o mai mare permisivitate liderilor locali. Pe de altă parte s-ar putea invoca criteriul eficienței de timp, având în vedere că firmele nu ar fi contestate, neavând loc nici o licitație. USR crede însă că nu sunt avantaje într-un astfel de demers.

„Este răspunsul pe care această guvernare militar-socialistă, care conduce acum România, îl dă la cerința de transparență și de corectitudine a cheltuirii banilor publici. Pentru că discuția nu este nouă în România, dar este o poziție pe care USR a susținut-o constant: de a avea achiziții și la prețurile reale ale pieței, nu la prețuri umflate.

Știți eternele povești cu becuri de 2000 de lei, sau scaune de 15.000 de lei, când ele pe piață costă de 10 ori mai puțin. Soluția este exact transparența și publicarea acestor achiziții și acestor costuri, astfel încât să fie o presiune reală a cetățenilor, pe achizițiile pe care le fac autoritățile.

Ori propunerea pe care o face această guvernare militar socialistă care este? „Haideți să mărim plafonul prin care putem să facem achiziții pe sub mână, netransparente, putând să le dăm prietenilor de familie sau de armată contracte pe sume din ce în ce mai mari. Asta e de fapt efectul, sub scuza, că să avem „vezi doamne, o capacitate de absorbție mai bună a fondurilor europene”. În realitate, dacă achizițiile s-ar face în mod transparent, în care fiecare cetățean să poată să vadă, cine sunt ofertanți și cu ce prețuri, nu am mai avea aceste motive imaginate.

Aceia care fac ilegalități ar trebui să le facă în văzul lumii. În momentul de față, practic se pune o cortină mai groasă pe mai mulți bani, pe tot ceea ce înseamnă alocarea resurselor publice. Este o modalitate de a pune batista și mai groasă pe țambal.” a declarat Dan Barna.

Primarul Sectorului 2 este de aceeași părere că proiectul ascunde un potențial de corupție.

„Ea ar putea fi actualizată, dar în nici un caz la cinci milioane. Chestia asta se face, din punctul meu de vedere, pentru a da contracte cu dedicație. Suma de 400 de mii poate să fie actualizată, poate cu inflația că am ajunge la 500 de mii, dar să se actualizeze la valoarea de cinci milioane este total inoportun” a declarat Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, pentru impact.ro.

Un miliard de lei pentru drumurile judetene, anul urmator

„Riscul prețului era prevăzut la un 2-3%, dar prețurile s-au dublat”

Din păcate cheltuielile pentru administrațiile locale au crescut și vor urma renegocieri de contracte și fără această lege. Faptul că România importă mare parte din materialele de construcții face ca aproape toate contractele în desfășurare să fie în impas din cauza acoperirii costurilor de realizare a proiectului.

„Este un lucru firesc și normal în condițiile în care riscul prețului era prevăzut la un 2-3%, dar prețurile s-au dublat sau s-au triplat. Este evident că sunt necesare negocieri tocmai ca proiectele să nu rămână la jumătatea drumului, și faptul că anumite companii ar da faliment nu că nu e benefic doar pentru ei, dar în egală măsură și pentru comunitățile respective să rămâi cu un pod la jumătate sau cu o șosea cu un prim strat, nu e un beneficiu.” a mai spus Dan Barna.

Radu Mihaiu a precizat pe acest subiect că „toate contractele trebuie să fie renegociate în acest moment”. De altfel firmele de construcții care au contracte cu statul au precizat că pe lângă creșterea prețurilor o mare problemă este și lipsa forței de muncă.

Urmăriți Impact.ro și pe