CNSU a adoptat Hotărârea numărul 73. Care sunt noile măsuri luate: magazinele nu se mai închid la 18, la mall se intră cu certificatul verde

Ioana Bucur 25.09.2021, 20:11
CNSU a adoptat Hotărârea numărul 73. Care sunt noile măsuri luate: magazinele nu se mai închid la 18, la mall se intră cu certificatul verde

Capitala a depășit, sâmbătă, pragul de 4 infectări la mia de locuitori, iar oamenii se întreabă ce restricții se vor impune. CNSU a adoptat Hotărârea numărul 73, care vine cu o serie de modificări: magazinele nu se mai închid la 18, la mall se intră cu certificatul verde.

Noile măsuri în localitățile cu rata de infectare peste 4 la mia de locuitori

Autoritățile s-au răzgândit și au venit cu un nou set de măsuri și restricții pentru localitățile în care incidența depășește pragul de 4 la mia de locuitori. În aceste cazuri, potrivit Hotărârii numărul 73, adoptată de CNSU, magazinele și restaurantele nu se vor mai închide la ora 18:00.

Cele mai importante modificări aduse vizează:

  • creşterea pragului incidenţei cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulaţiei persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.
  • creşterea pragului incidenţei cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori cu menţinerea excepţiilor în vigoare:
  • creşterea vârstei până la care copii sunt exceptaţi de la obligaţia prezentării rezultatului negativ* al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activităţi unde accesul este permis sub această condiţie, de la 6 ani la 12 ani.
CNSU a adoptat Hotărârea numărul 73. Care sunt noile măsuri luate
Inquam Photos / George Călin
  • delimitarea, la nivelul centrelor comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate şi trecute prin boală.
  • introducerea unei noi excepţii de la interdicţia deplasării în afara locuinţei la nivelul localităţilor unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte pragul de 6/1000 de locuitori, pentru persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19

București, incidență peste 4 la mie

Bucureștiul a depășit, sâmbătă, 25 septembrie, pragul de 4 infectări la mia de locuitori. Potrivit datelor publicate de Prefectura Capitalei incidența a ajuns la 4,1, față de 3,77, cât era vineri.

Din noaptea de vineri spre zâmbătă, de la ora 00:00, au fost instituite restricţii în Capitală, ca urmare a depăşirii pragului de trei cazuri la mia de locuitori, certificatul digital care să ateste vaccinarea, existenţa unui test negativ petru COVID-19 sau trecerea prin boală devenind obligatoriu pentru accesul în restaurante sau la spectacole.

Urmăriți Impact.ro și pe