EXCLUSIV

CNS propune „carnetul de identitate secuiască”. G. Simion: „Provocări menite să creeze tensiuni etnice”. Balázs Izsák: „Un carnet de membru al unei societăți civile”

Gabriela del Pupo 10.12.2021, 18:23
CNS propune „carnetul de identitate secuiască”. G. Simion: „Provocări menite să creeze tensiuni etnice”. Balázs Izsák: „Un carnet de membru al unei societăți civile”

Consiliul Național Secuiesc (CNS) vrea să introducă o carte de identitate „secuiască”. Pe lângă datele personale documentul presupune și un angajament față de autonomia teritorială a presupusului ținut secuiesc. Cei care vor dori un astfel de document trebuie să recunoască în scris autonomia regională și pot fi trași la răspundere în caz că se opun public valorilor care sunt trecute în cererea de eliberare a unui astfel de buletin.

Imn propriu, dezideratul autonomiei și Zi Națională

Impact.ro a stat de vorbă cu Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) pentru a afla exact la ce se referă acest proiect.

„Dacă vreți să simplificăm, ceva similar, aș spune cu un carnet de membru al unei societăți civile. Membrii colectivității, membrii comunității pot să folosească pentru auto-organizare. Știți că Consiliul Național Secuiesc s-a format pe baza principiilor democrației directe. Trimișii, delegații Consiliului Național Secuiesc, în sate comune, orașe din Ținutul Secuiesc la ședințe publice, așa am pornit noi în 2003.

Lumea nu prea merge în ședințe, se așează în fața calculatorului și comentează pe Facebook. S-a schimbat în ultimii 20 de ani. Oamenii au o părere, își exprimă părerea dar nu l-a ședințe. Și noi considerăm că vrem să folosim această nouă posibilitate a susținerii unei auto-organizări, sau exprimarea unei păreri în viața publică în mod direct”.

foto MTA

„Nu suntem subordonați”

Documentul trebuie prezentat la votul pentru Consiliul Național Secuiesc dar nu va fi obligatoriu.

„Are o valoare simbolică dar se leagă de aceasta și o bază de date, cu codul QR poate să acceseze o suprafață pe internet unde la anumite întrebări poate să răspundă, sau poate să voteze, poate să participe la viața publică în mod direct, prin această posibiltate pe care o oferim.

Nu au fost în prealabil nici un fel de discuții cu reprezentanți UDMR sau alte structuri.

Este imposibil, sunt președintele Consiliului Național Secuiesc, cum să vorbesc cu cineva înainte ca delegațiile în Consiliul Național să fie întrebați.

Asta este un proiect de hotărâre. Consiliul Național Secuiesc nu este subordonat nici UDMR-ului, nici Partidului Civic Maghiar, nici Partidului Popular din Transilvania, nu suntem subordonați”. a explicat Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc.

Pe de altă parte liderul AUR spune că această nouă manifestare nu face decât să adâncească prăpastia între maghiari și români în zonă.

George Simion, despre carnetul de identitate secuiască
George Simion, despre carnetul de identitate secuiască

„Astea sunt provocări menite să creeze tensiuni etnice dar aș parafraza aici un fost președinte al țării „Or să aibă Harghita și Covasna autonomie cum au și cei din Caracal”

Mult mai bine integrați sunt etnicii maghiari care nu sunt prizonieri au UDMR-ului din celelalte județe, ei creează enclave acolo, sunt niște cetățeni ghetoizați care stau la mâna UDMR-ului. Sunt cele mai sărace județe, am fost la sfârșitul săptămânii.

Îi țin în brațe PSD și PNL care s-au înhăitat pe rând în concubinaj cu acești extremiști la Guvernare.

Este mâna UDMR-ului, UDMR-ul este un terorist etnic care naște enclave pe teritoriul național și încalcă articolul 1 din Constituție. Ei au oameni în toate structurile statului, de la SRI și SIE la Parlament” a declarat George Simion pentru impact.ro.

Csaba Asztalos, președintele CNCD: „Nu suntem într-un vid legislativ”

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării spune că nu este vorba de discriminare și este doar o organizație care trebuie să respecte legile în vigoare în România.

Csaba Asztalos, presedintele CNCD:
Csaba Asztalos, presedintele CNCD: „Este o organizație care își face o bază de date cu membri”

„Este o organizație care își face o bază de date cu membri unde nu poată să pună distincții cu un criteriu etnic pentru că dacă un român achiesează la scopurile organizației are dreptul să fie membru al organizației respective. Iar baza de date respectivă trebuie să respecte legislația privind protecția datelor personale și ei nu pot să o folosească decât în anumite scopuri. Nu suntem într-un vid legislativ” a spus Asztalos Csaba pentru impact.ro

Cei care nu respectă valorile prevăzute în cererea de eliberare a documentului pot să își piardă calitatea de membru.

„Acest document nu este un document oficial, este un document privat, noi nu suntem autoritate publică, nu putem să pedepsim pe nimeni, nu putem forța, dar putem suspenda și putem să ștergem numele acelora care se opun. Odată spun că da, suntem de acord și după aia spun că nu, ne-am răzgândit.

Putem să retragem acest card. Dacă cineva și este clar că dacă statul emite documentul de identitate sunt anumite reglementări și nimeni nu are voie să depășească ceea ce e prevăzut în lege, statul are puterea să pedepsească o persoană, de exemplu folosește un buletin fals.” a mai explicat președintele CNS, Balázs Izsák.

Principiile pe care trebuie să le respecte cei care doresc acest document sunt prezentate în hotărâre. Consiliul Național Secuiesc:

  • A elaborat Statutul de Autonomie al Ținutului Secuiesc cu o viziune a viitorului regiunii, cu instituțiile publice ale autonomiei viitoare
  • A trasat limitele administrative externe și interne ale Ținutului Secuiesc
  • A creat simboluri referitoare la istoria și cultura Ținutului Secuiesc: drapelul, stema și denumirea simbolică prescurtată a regiunii
  • A definit conceptul de limbă proprie a regiunii, declarând că aceasta este limba maghiară – a desemnat sărbătorile oficiale ale Ținutul Secuiesc: Ziua libertății secuiești, 10 martie, și Ziua Autonomiei Ținutului Secuiesc, fiind ultima duminică a lunii octombrie.
  • La propunerea sa, Adunarea Aleșilor Locali ai Ținutului Secuiesc a declarat Imnul Secuiesc ca fiind Imnul Ținutului Secuiesc.

Din motive de pandemie nu se cunoaște încă momentul când se va putea reuni Consiliul Național Secuiesc pentru a vota această hotărâre.

Urmăriți Impact.ro și pe