CNN analizează situația vaccinării în România. Pe cine au găsit vinovat americanii pentru campania eșuată

Beatrice Dumitru 26.10.2021, 08:35
CNN analizează situația vaccinării în România. Pe cine au găsit vinovat americanii pentru campania eșuată

Carantina, numărul mare de cazuri de COVID și lipsa imunizării marchează începutul celei de-a doua ierni pandemice din Europa, aducând haos în țările est-europene și incertitudine în cele din vest. Este analiza CNN referitoare la evoluția pandemiei pe continent.

Ce spune CNN despre situația din România

CNN vorbește și despre situația din România, obligată să reimpună restricții, din cauza procentului foarte scăzut de persoane imunizate. Începând cu 25 octombrie, în țara noastră a fost reintrodusă carantina de noapte, iar certificatul verde a devenit obligatoriu în majoritatea locațiilor. România a înregistrat una dintre cele mai ridicate rate de deces din lume, cu 19,25 morți la mia de locuitori.

„Necazurile României nu sunt cauzate de lipsa de vaccinuri. Țările UE au acces la toate vaccinurile aprobate, dar, la fel ca multe țări de la Marea Baltică până la Balcani, administrarea serurilor în România a fost îngreunată de ezitarea la vaccin, mesajele guvernamentale slabe și suspiciunea autorităților. Doar 35,6% din populația sa adultă este complet vaccinată,” potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, citat de CNN.

CNN analizează situația vaccinării în România. Pe cine au găsit vinovat americanii pentru campania eșuată
CNN analizează situația din România.

În ciuda disponibilității pe scară largă a vaccinurilor în această iarnă, Europa este singurul continent care raportează o creștere a numărului de noi cazuri de Covid-19 la nivel global, a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).  Nici în Europa de Vest situația nu este prea bună. Numărul cazurilor de Covid-19 este în creștere, în ciuda faptului că unele țări au o rată foarte mare de vaccinare.

În Europa, numărul cazurilor de Covid-19 este în creștere

Ratele diferite de vaccinare plasează Europa de Est și Vest pe căi separate, dar au în comun numărul în creștere al cazurilor de Covid-19. Ucraina, de exemplu, a raportat săptămâna trecută cel mai mare număr zilnic de cazuri de coronavirus, de la începutul pandemiei, 22.415. În acest context, președintele Vladimir Zelenski a implorat cetățenii să se vaccineze, spunând că este singura modalitate de a preveni lockdown-ul.

„Există două variante la această răscruce: vaccinarea sau carantinarea. În fiecare zi ne confruntăm cu această provocare și această alegere. Sunt total împotriva carantinei din cauza economiei”, a spus Zelenski într-un interviu.

O posibilă explicație pentru această creștere a cazurilor în țările din Europa ar fi legată de ridicarea restricțiilor în sezonul rece, facând oamenii să se adune în spații închise, iar tulpina Delta este mult mai transmisibilă, este de părere dr. Peter Drobac, expert global în sănătate, la Said Business School de la Universitatea Oxford din Anglia.

În Germania, de exemplu, numărul cazurilor zilnice a crescut de la 100 la 100.000, cel mai ridicat nivel atins din mai. De asemenea, Marea Britanie înregistrează cel mai mare număr de cazuri zilnice de Covid-19 din Europa de Vest, după ce a renunțat la aproape toate restricțiile în vară.

Dar vestul Europei nu va mai atinge nivelul de criză de anul trecut datorită vaccinurilor care au schimbat jocul, a mai precizat dr. Peter Drobac.

Urmăriți Impact.ro și pe