Cluj-Napoca se pregătește de intrarea în scenariul galben. Ce restricții vor fi introduse vineri dacă rata incidenței nu scade

Ioana Bucur 14.09.2021, 15:39
Cluj-Napoca se pregătește de intrarea în scenariul galben. Ce restricții vor fi introduse vineri dacă rata incidenței nu scade

La nici două zile după ce festivalul Untold a ajuns la final, Cluj-Napoca se pregătește de intrarea în scenariul galben, rata de infectare a ajuns la 2,03 la mia de locuitori. Dacă situația epidemiologică nu se va îmbunătăți, vor fi puse în aplicare noi restricții.

Cluj-Napoca, în scenariul galben

Oamenii din Cluj-Napoca s-ar putea trezi cu restricții noi impuse de autorități, în contextul în care rata de infectare a depășit pragul de doi la mia de locuitori. Prefectul Tasnadi Szilard a anunțat că se va intra într-o perioadă de observație, de 48 de ore. Dacă, până joi, situația nu se va ameliora, vineri se va intra în scenariul galben.

„Aşa cum am procedat în cazul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, intrăm într-o perioadă de observaţie de 48 de ore, iar dacă nici joi nu va scădea sub 2/1000, vom convoca CJSU şi începând cu ziua de vineri trecem în scenariul galben”, a declarat, marţi, prefectul judeţului Cluj, Tasnadi Szilard, citat de Agerpres.

În cazul județului Cluj, rata de infectare este de 1,6 la mia de locuitori, iar 15 unităţi administrativ-teritoriale din cele 81 au depăşit incidenţa de doi la mie. Cea mai mare incidenţă este în comuna Cătina, 6,58/1.000.

Cluj, orasul cu cea mai mare crestere economica din UE in ultimii 20 de ani
Cluj, orasul cu cea mai mare crestere economica din UE in ultimii 20 de ani

Restricții noi în țară

Începând de luni, 13 septembrie, Satu Mare a devenit primul județe din țară care a intrat în scenariul galben, în condițiile în care rata de incidență a ajuns la 2,53 de cazuri la mia de locuitori.

În aceeași zi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov a decis luni reintroducerea unor restricții în localitățile Berceni, Bragadiru și Voluntari, unde rata de incidență cumulată la 14 zile a infectărilor COVID a depășit pragul de doi la mie.

Prefectura Ilfov a anunţat, duminică, incidenţa cumulată pentru ultimele 14 zile, în unităţile administrativ-teritoriale din judeţ. Nouă dintre acestea au trecut de pragul de infectare de doi la mie, două dintre ele cu puţin.

Potrivit Prefecturii, aceste localităţi sunt Afumaţi 2.85 , Berceni 2.14, Bragadiru 2.07, Chiajna 2.09, Ciorogârla 2.45, Mogoşoaia 2.28, Popeşti-Leordeni 2.19, Snagov 3.09, Voluntari 2.05.

Printre restricții se numără obligativitatea măștii în spațiile publice, piețe, târguri, stații pentru transportul în comun, iar adunările publice vor fi limitate.

Școala a început direct în sistem online pentru mii de elevi din România. Aproape 2.400 de copii, reprezentând 1% din totalul elevilor de la noi din țară, nu au fost prezenți fizic în sălile de clasă, pe 13 septembrie, pentru deschiderea noului an de studiu.

„Ordinul comun prevede că ziua de vineri, ziua de astăzi, este zi de referință pentru scenariul aplicat pentru întreaga săptămână care va începe luni.

Astăzi avem, din păcate, 12 localități care au depășit rate de infectare de șase la mie. Sunt șase localități din Satu Mare, două în Arad, o localitate în Sălaj, o localitate în Teleorman, una în Dolj care au depășit rata de șase la mie”, a declarat Sorin Cîmpeanu într-o conferință de presă.