VIDEO

Clotilde Armand din nou în război cu proprietarii din Sectorul 1: „O parte dintre proprietari și-au apropriat fără drept terenurile de la malul lacului”

Gabriela del Pupo 24.01.2023, 12:50
Clotilde Armand din nou în război cu proprietarii din Sectorul 1: „O parte dintre proprietari și-au apropriat fără drept terenurile de la malul lacului”

În loc de un discurs dedicat zilei de 24 ianuarie, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, lansează o nouă inițiativă privind spațiile de pe domeniul public care au fost ocupate abuziv de proprietarii care locuiesc în zonă. Unii au reușit chiar să cadastreze aceste spații deși nu făceau parte din suprafața pe care o dețineau. Primăria Sectorului 1 și cea a Sectorului 2 încă se luptă în instanță pentru a recupera terenuri de pe marginea salbei de lacuri Colentina pentru a realiza un proiect care include zone de promenadă și piste de biciclete. În contextul  tragicului eveniment, în care și-a pierdut viața o tânără atacată de câini, discuțiile despre administrarea spațiilor verzi, ale celor de agrement și promenadă, s-a întors împotriva primarilor.

„Acest lucru s-a întâmplat deja de numeroase ori în trecut, un exemplu fiind terenurile Promenadei Verzi”

Deși posibilitatea ca primăriile să cadastreze spațiul de pe domeniul public pe care îl au în administrare este încă din 2018, și a fost modificată legea pentru a permite acestora să atragă fonduri europene, Sectorul 1 nu a făcut încă acest pas. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară anunța la vremea aceea că pusese și bani la dispoziție pentru acest proces. Anul acesta însă, mai ales că vin și fondurile din PNRR, Clotilde Armand spune că va înregistra toate spațiile pe care le administrează primăria.

„Știți ce înseamnă faptul ca domeniul public nu este cadastrat? În Sectorul 1 administrez un domeniu public uriaș: peste 1000 de străzi, 1200 de imobile și 500 de hectare de spatii verzi. Pentru a investi în aceste străzi, spatii verzi și clădiri este obligatoriu ca ele să fie cadastrate, așa cum cere Codul Administrativ.

În primul rând, prin lege, administratorul nu are voie să facă studii de fezabilitate, proiectare și investiții pe un teren sau o clădire necadastrată. Pe imobile necadastrate se pot face doar reparații. Avem nevoie ca să fie cadastrate și pentru a proteja aceste imobile de antreprenorii imobiliari care ocupă abuziv părți din domeniul public.

Acest lucru s-a întâmplat deja de numeroase ori în trecut, un exemplu fiind terenurile Promenadei Verzi din jurul salbei de lacuri. Acolo, profitând de absența cadastrului, o parte dintre proprietari și-au apropriat fără drept terenurile de la malul lacului, chiar dacă zona de lângă luciul de apa este domeniu public inalienabil. Ne luptăm acum în instanță pentru a recupera aceste terenuri.”, transmite Clotilde Armand.

„Avem terenuri care știm că sunt în domeniul public, dar un privat și-a făcut cadastru peste domeniul public”

Promenada verde, proiectul care prevede curățarea și amenajarea malurilor salbei de lacuri Colentina, lăsată în paragină în ultimii 30 de ani și transformată în groapă de gunoi, este de ani de zile o temă intens dezbătută de Clotilde Armand și Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2. Acest proiect este de altfel una dintre principalele promisiuni din campania de la alegerile locale din 2020.

„Avem suprapuneri cadastrale. Avem terenuri care știm că sunt în domeniul public, dar un privat și-a făcut cadastru peste domeniul public. Ce s-a întâmplat? În multe cazuri privatul care avea o anumită suprafață de teren, în loc să lipească terenul lui la stradă, l-a lipit de lac și nu a mai lăsat nicio bucată de teren între proprietatea lui și lac.

Noi îi vom cere să își retragă proprietatea, să ajungă la limita străzii și să lase o bucată de teren ca bicicliștii, pietonii să poată să facă un tur în jurul lacului. Am identificat aceste terenuri, am identificat toate zonele care sunt problematice, avem o echipă care lucrează la asta, vrem să și expropriem niște terenuri. Când nu va fi posibil, o să facem și un ponton ca să putem totuși să facem turul lacului. Sunt soluții”, explica Clotilde Armand în luna ianuarie a anului trecut, conform Hotnews.ro.

Și problema igienei este una stringentă, Clotilde Armand spunea că o parte dintre cei care locuiesc pe malul lacurilor și au fosă septică aruncă fecalele în apă, iar acest fenomen trebuie stopat.

„Când mi-am început mandatul de primar am găsit o situație catastrofală”

Clotilde Armand mai spune că, pe lângă proiectele care s-ar putea realiza pe aceste spații se mai pune și problema accesibilității în anumite zone. Deși primăria are străzi cu o lățime de 5 metri, din cauza abuzurilor se circulă doar pe un metru din cauza proprietarilor care și-au extins curțile abuziv. Această înregistrare a spațiilor din administrarea primăriei se va face, anunță primarul, de către o echipă care nu va mai lucra și la alte proiecte, tocmai pentru a grăbi procesul.

„Când mi-am început mandatul de primar am găsit o situație catastrofală, mai rea decât în cele mai defavorizate cătune. Domeniul public era cadastrat la nivel de mai puțin de 5%! Nici măcar cele 50 de străzi înscrise la OCPI nu erau corect cadastrate: deși în realitate au 6 metri lățime, în planurile cadastrale ele figurau în anumite locuri cu numai 1 metru, restul figurând ca proprietate privată. Adică persoane private și-au cadastrat abuziv o parte din domeniul public înaintea primăriei.

Obiectivul meu este să cadastrez tot domeniul public din Sectorul 1. Am format la primărie o echipă care se ocupă exclusiv cu cadastrarea domeniului public, după 30 de ani de inacțiune. Am dezvoltat o metodă inovatoare care acum este preluată în alte UAT-uri. În același timp, digitalizăm informația pentru a obține hărți în format GIS. Este o muncă titanică. Este o muncă pe care nu o vedeți dar pe care trebuie să o cunoașteți, deoarece este esențială pentru a putea investi și pentru ca domeniul public să fie protejat.”

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...