Clotilde Armand, despre dosarul Romprest: ”Vom face toate demersurile pentru a recupera prejudicial de un miliard de lei, furați de la locuitorii Sectorului 1”

Ioana Matei 21.07.2022, 15:34
Clotilde Armand, despre dosarul Romprest: ”Vom face toate demersurile pentru a recupera prejudicial de un miliard de lei, furați de la locuitorii Sectorului 1”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, spune că va face demersuri pentru a recupera prejudiciul record estimat de procurorii Direcției Națională Anticorupție în dosarul tarifelor majorate în contractul cu Romprest. Fostul primar Dan Tudorache, patru foști directori din autoritatea locală și trei directori ai operatorului de salubrizare sunt urmăriți penal în dosarul în care prejudiciul este estimat la aproape un miliard de lei, sumă la care s-a ajuns cu plăți făcute din 2012.

Clotilde Armand spune că acuzațiile din dosarul Romprest confirmă dezvăluirile publice pe care le-a făcut în ultimii ani despre ”marele furt din perioada administrațiilor conduse de Andrei Chiliman și de Dan Tudorache”.

”În perioada următoare vom face toate demersurile pentru a recupera prejudiciul în acest caz, iar banii îi vom investi în reconstrucția Sectorului 1”, a scris Clotilde Armand pe Facebook, la scurt timp după ce DNA a anunțat începerea urmăriri penale în dosarul Romprest.

”Prejudiciul record de 1 miliard de lei, bani furați de la locuitorii Sectorului 1, explică foarte bine de unde aveau resurse financiare PSD și PNL pentru campaniile mediatice demarate împotriva mea. De asemenea, dezvăluie mizele pentru care o parte dintre consilierii locali PNL și PSD din Sectorul 1 s-au transformat în avocați ai firmei Romprest, atunci când se discuta despre modificarea sau rezilierea contractului cu compania de salubrizare”, susține primarul Sectorului 1.

Un fost edil, patru șefi din Primărie și trei directori Romprest, urmăriți penal

Procurorii anticorupție au început urmărirea penală pentru abuz în serviciu în cazul fostului primar al Sectorului 1 Daniel Tudorache, a lui Bogdan Pițigoi, fost director executiv al Direcției Investiții, a Ancăi Ludu, fosta șefă a Direcției Management Economic, și a lui Ovidiu Fulgeanu, fostul șef al Direcției Juridice și Resurse Umane.

Cosmin Marius Fodoroiu, care a condus Direcția Investiții din Primăria Sectorului 1, a fost pus sub acuzare pentru complicitate la înșelăciune, în formă continuată.

Urmărirea penală a fost începută și pentru directorul executiv al Romprest de la data faptelor, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, precum și în cazul directorului operațional al operatorului de salubrizare, pentru complicitate la abuz în serviciu și înșelăciune, în formă continuată. Tot pentru înșelăciune va fi cercetat și directorul general adjunct al Romprest la data faptelor.

Tarife ”ajustate” în contractul Primăriei Sectorului 1 cu operatorul de salubrizare

Potrivit probelor adunate de procurori până acum, în baza cărora a fost începută urmărirea penală pentru abuz în serviciu, în 2012 s-ar fi ”ajustat” ilegal tarifelor din contractul de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate în Sectorul 1, care fusese încheiat în 2008.

Ulterior, au fost plătite aceste tarife majorate, deși a existat inclusiv o decizie executorie a Curții de Conturi care ceruse în 2016 recuperarea sumelor achitate în plus.

Romprest a reluat ridicarea gunoaielor din Sectorul 1. Modul neasteptat prin care au protestat bucurestenii

Cum s-a ajuns la prejudiciul de aproape un miliard de lei

În ce privește infracțiunile de înșelăciune și complicitate la aceasta, anchetatorii susțin că, în perioada mai 2017 – 16 septembrie 2019, firma cu care Primăria Sectorului 1 avea contract a făcut demersuri pentru modificarea tarifelor serviciului de salubrizare, argumentând că s-au făcut cheltuieli mai mari pentru serviciile presate.

”Unitatea Administrativă Teritorială Sector 1 ar fi fost indusă în eroare prin prezentarea ca adevărată a împrejurării mincinoase reprezentată de cuantumul cheltuielilor pe care se fundamentează solicitările societății de modificare a tarifelor. Acest lucru s-ar fi realizat în scopul obținerii pentru societatea comercială a unui folos patrimonial injust, în condițiile în care cheltuielile din evidența contabilă ce trebuiau luate în calcul în procedura de modificare a tarifelor angajate nu ar fi reflectat realitatea, fiind inferioare celor indicate de societate în fundamentările tarifelor modificate”, potrivit DNA.

Procurorii estimează că în acest fel operatorul de salubrizare a creat Sectorului 1 un prejudiciu de 944.575.696 lei.

DNA precizează că în dosar se fac acte de urmărire penal și față de alte persoane.

Fostul primar Daniel Tudorache mai are un dosar în care este judecat, la Înalta Curte de Casație ți Justiție, pentru complicitate la trafic de influență şi spălarea banilor. Tudorache este sub control judiciar pe cauțiune cu o valoare de 1.000.000 de euro. Alături de fostul edil este judecată, pentru complicitate la spălarea banilor, fosta soţie a lui Tudorache, aflată și ea sub control judiciar pe cauţiune de 200.000 euro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...