Clipe de răgaz pentru salvamontiști de sărbători. Doar două intervenții din cauza lipsei zăpezii din zonele montane

Elena Avramescu 04.01.2023, 08:18
Clipe de răgaz pentru salvamontiști de sărbători. Doar două intervenții din cauza lipsei zăpezii din zonele montane

Salvamontiștii din Mureș s-au bucurat de sărbători în tihnă, iar asta deoarece nu au avut intervenții grele în această perioadă, lucru datorat condițiilor meteo cu temperaturi extrem de ridicate pentru această lună. Astfel că acest lucru i-a determinat pe turiști să își amâne drumețiile, eliminându-se riscurile aferente acestora.

Lipsa zăpezii la munte aduce beneficii salvamontiștilor

În plus, toți cei care au ales să se plimbe în zonele montane au fost echipați corespunzător astfel că nu a fost nevoie de intervenția salvamontiștilor pentru a putea minimiza riscul apariției unor evenimente nedorite, conform spuselor șefului Serviciului Salvamont Salvaspeo Mureș, Kovacs Robert.

„A trecut foarte bine, am avut numai două intervenții, dar nu pe munte, ci pe văi forestiere, unde au fost niște accidentări minore, cu ATV sau o bicicletă. Pentru că nu există zăpadă în zona montană, nici pârtia de schi nu funcționează, iar lumea a rămas în orașe, în sate, la pensiuni, deci a fost un sfârșit de an liniștit pentru echipele Salvamont Mureș”, a spus șeful Serviciului Salvamont Salvaspeo Mureș, Kovacs Robert.

Trebuie reținut faptul că munții din județul Mureș sunt extrem de accesibili pentru drumeții în această perioadă, însă acest lucru poate fi făcut în completă siguranță numai cu echipament corespunzător de iarnă.

„În momentul de față avem un anotimp special, să zic așa, de iarnă, cu grade foarte multe în plus. În zona montană a județului Mureș, zăpadă găsim numai la peste 1.500 de metri altitudine, și acolo zăpada este puțină, undeva la 20-30 centimetri, nu este bună pentru schi de tură sau mers cu snowmobile sau rachete de zăpadă, deci efectiv se poate deplasa pedestru în aceste zone.

Turiștii, dacă rămân pe traseele marcate, care se văd foarte bine, sunt marcate, dacă respectă anumite reguli de deplasare, dacă au echipament corespunzător pentru iarnă, atunci nu ar trebui să aibă probleme”, a mai spus șeful Salvamont Mureș.

Romania are, de astazi, un munte in plus
Retezat, Romania. Foto: unsplash.com

Aceste reguli se aplică atât în munții Călimani cât şi în munții Gurghiu. În plus, echipele Salvamont Mureş sunt disponibile mereu în punctele de lucru din Lunca Bradului şi Sovata, iar un echipaj de sprijin este non-stop în alertă în Târgu Mureș.

Nici în Munţii Făgăraş nu este prezentă aproape deloc zăpadă, iar șeful Salvamont Sibiu a ținut să mai precizeze că începutul anului 2023 este unul dintre cele mai sărace în astfel de precipitații.

„În ultimii 6 ani, în decembrie, nu am avut temperaturi din acestea, cu aşa puţină precipitaţie. În ultimii doi ani s-a amânat cu aproape o lună sezonul clasic, dar totuşi în Făgăraş era mai multă zăpadă”, a mai spus Dan Popescu.

Lipsa zăpezii a ajuns să afecteze turismul atât din zona Bâlea (Munţii Făgăraş), cât şi cel din staţiunea Păltiniş (Munţii Cindrel).

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...