Clasele de a V-a, obligate să își reducă numărul. Câți elevi vor putea fi, maxim, la începutul școlii

Ioana Bucur 12.08.2021, 16:18
Clasele de a V-a, obligate să își reducă numărul. Câți elevi vor putea fi, maxim, la începutul școlii

Noul an școlar va veni cu schimbări importante. Numărul elevilor din clasele a V-a va fi redus. Câți copii vor putea fi, maxim, la începutul școlii și cum se va face selecția.

Mai puțini elevi în clasele a V-a

Anul școlar 2021-2022 va aduce schimbări importante pentru copii. Conform prevederilor din legea educației modficată de Parlament, în 2020, numărul copiilor din grupele de grădiniță și elevilor din clasele a V-a va fi redus. Astfel, grupele mici vor avea maximum 23 de copii, clasele pregătitoare vor fi compuse din maximum 25 de elevi și clasele de-a V-a din cel mult 29.

Cei care vor simți cel mai puternic impactul noii structuri a claselor vor fi cei care încep clasa a V-a, care abia au terminat învățământul primar la o învățătoare dar va trebui să fie mutați în altă clasă în gimnaziu, pentru ca efectivul clasei să rămână la 29 de elevi. Secretarul de stat din Ministerul Educației responsabil cu învățământul preuniversitar, Sorin Ion, a explicat cum se va face selecția.

„Cu siguranță da, dar trebuie să ne uităm în lege. Vorbim de clasele de început de ciclu [clasa pregătitoare, clasa a V-a, clasa a IX-a – N. Red.], pentru că nu putem să le spargem pe cele care au început deja în acest format. (…)

Va fi o problemă, trebuie să recunosc, la clasa a V-a din școlile în care gimnaziul nu se formează ca nivel inițial, ci în care se merge mai departe de la clasa a IV-a. În acest caz, sunt clase în care va trebui să reorganizăm efectivele de elevi”, a explicat Sorin Ion, potrivit Edupedu.ro.

Clasele de a V-a, obligate să își reducă numărul

Când vor afla părinții noua componență a claselor

Acesta susține că va rămâne la latitudinea școlilor formarea efectivelor.

„La clasele pregătitoare, avem obligația să formăm efectivele în ordinea alfabetică a numelor elevilor și prin tragerea la sorți, astfel încât să nu formăm clase pe preferințe. La clasele a V-a va fi mai complicat, pentru că orice metodă ai avea vor fi părinți nemulțumiți.

Dar avem de ales: respectăm legea și facem un lucru bun, pentru că scăderea numărului de elevi la clasă era așteptată… Prețul vor fi niște supărări în ceea ce privește modul în care se întâmplă formarea efectivelor”, a continuat secretarul de stat din Ministerul Educației.

Părinții elevilor urmează să afle noua componență a claselor pe 1 septembrie, aceasta fiind data la care începe anul școlar pentru profesori și tot atunci se stabilesc încadrările la clasă.

„În general, la 1 septembrie ar trebui să se știe, pentru că 1 septembrie este începutul anului școlar pentru profesori și atunci se stabilesc încadrările la clasă”, a precizat acesta, pentru aceeași sursă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...