Clasamentul rușinii, care ne aruncă la coada Europei. Ce nu știu românii să folosească

Ana Anitoiu 18.09.2020, 19:44
Clasamentul rușinii, care ne aruncă la coada Europei. Ce nu știu românii să folosească

Un clasament al rușinii arată că românii se află la coada Europei, deoarece nu știu să folosească ceva ce este floare la ureche pentru peste o jumătate dintre adulții din Uniunea Europeană.

Ce nu știu să folosească românii

Conform clasamentului, ce a fost publicat, vineri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat), românii nu se descurcă la un capitol ce nu dă bătăi de cap pentru peste o jumătate dintre adulții din Uniunea Europeană – mai exact, 60%.

De la tineri în vârstă de 16 ani, la seniori de 74 de ani, peste o jumătate dintre europeni dau clasă românilor.

Este vorba despre folosirea internetului pentru a comanda bunuri şi servicii. La acest capitol, în anul 2018, cel mai scăzut procent a fost înregistrat mai ales în Bulgaria, România şi sudul Italiei.

Clasamentul rușinii, care ne aruncă la coada Europei. Ce nu știu românii să folosească

Ce țări se află în fruntea clasamentului

Pe de altă parte, cel mai ridicat procent de cetăţeni europeni care au făcut cumpărături online a fost înregistrat în regiuni din Danemarca, Olanda şi Suedia.

În aceste țări, cel puțin trei sferturi dintre adulţi folosesc internetul pentru a comanda bunuri şi servicii. Acest procent depăşeşte 85% în Utrecht (Olanda), 87% în Övre Norrland (Suedia) şi 86% în Hoevdstaden (Danemarca).

La polul opus, cel mai scăzut procent de europeni care au făcut achiziţii prin intermediul internetului a fost  înregistrat în regiunile Severen tsentralen (14%) din Bulgaria, Nord-Est (18%) şi Sud-Est (19%) din România, şi Yuzhen tsentralen (19%) în Bulgaria.

În ceea ce privește nivelul de educaţie terţiară, cea mai ridicată proporţie în regiunile Uniunii Europene era, în anul 2019, în Sostines (Lithuania) şi cea mai scăzută în Nord-Est (România).

Aceste date vin în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, 40,3% dintre cetăţenii cu vârsta cuprinsă între 30 şi 34 de ani şi-au finalizat anul trecut educaţie terţiară, prin urmare au atins ţinta de 40% din planul „Europa 2020″.

În cele mai multe state membre ale Uniunii Europene, regiunile capitalelor înregistrau cel mai crescut procent al nivelului de educaţie terţiară. Excepție au făcut: Belgia, unde cel mai ridicat procent a fost înregistrat în provincia Brabantul Flamand; Spania (País Vasco), Olanda (Utrecht), Italia (Emilia-Romagna) și Croaţia (Jadranska Hrvatska).

Patru din şase regiuni din Uniunea Europeană unde nivelul de educaţie terţiară era, anul trecut, de sub 20%, sunt în România: Nord-Est (15,5%), Sud-Muntenia (16,3%), Sud-Est (17,8%) şi Sud-Vest Oltenia (18,6%). Celelalte două sunt în Bulgaria, Severozapaden (17,1%) şi în Italia, Calabria (19,9%).

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...