„Clanul Marelui Alb”. Cine sunt Aurel Mihai și Lazăr Neacșu, cei care au demisionat după ancheta despre BOR

Ana Anitoiu, Ștefan Olteanu 14.10.2021, 17:19
„Clanul Marelui Alb”. Cine sunt Aurel Mihai și Lazăr Neacșu, cei care au demisionat după ancheta despre BOR

Investigația ”Clanul Marelui Alb” ce a fost publicată de Recorder a dus la două demisii, după ce a dezvăluit modul în care reprezentanții bisericii folosesc fonduri publice pentru lucrări cu firmele preferate, la prețuri umflate. Iată cine sunt Aurel Mihai și Lazăr Neacșu, cei care au demisionat după ancheta despre BOR.

Demisii după investigația ”Clanul Marelui Alb”. Cine este Lazăr Neacșu

Lazăt Neacșu, inginer de profesie, a demisionat din PSD și din calitatea de consilier general PSD în Consiliul General al Municipiului București. El se afla la cel de-al doilea mandat în CGMB. Înainte de a intra în politică a avut afaceri în construcții. Jurnaliștii Recorder l-au identificat drept un agent de influență al BOR care face demersuri pentru obţinerea de bani din fondurile locale.

”Eu sunt un om de afaceri care în 2016 nu am avut ce face, l-am întrebat pe Marele Alb: «Preafericirea Voastră, vreau să mă duc și eu consilier general, la ce partid să mă duc?». «Du-te la PSD că va câștigă toată țară». El m-a sfătuit. Și așa a fost, n-a câștigat PSD în toată țară? Da. Normal, că-i securist. Normal că-i securist. E de-al lor, nu? E cel mai informat om, că și Papa”, spunea Neacșu în înregistrarea Recorder.

Clanul Marelui Alb. Cine sunt Aurel Mihai si Lazar Neacsu, cei care au demisionat dupa ancheta despre BOR
Patriarhul Daniel

Ce avere a strâns Lazăr Neacșu

Chiar dacă nu are niciun cont bancar, conform declarației sale de avere, Lazăr Neacșu deține alături de soția sa 11 terenuri în județul Vaslui, precum și un spațiu comercial de peste 450 de metri pătrați și două case de locuit.

Potrivit declarației de avere, el are o singură mașină – un Oltcit din 1985. În plus, are un credit 24.500 de lei scadent în 2025. Anul trecut, a avut venituri de peste 45.000 de lei de la Amada Office Construct SRL, firmă la care este director general, și alți 14.604 lei de la Consiliul General București.

Demisii după investigația ”Clanul Marelui Alb”. Cine este Aurel Mihai

La fel ca în cazul lui Lazăr Neacșu, la o zi după ce a fost publicată ancheta Recorder, a fost anunțată demisia preotului Aurel Mihai. Acesta a renunțat la postul de vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Preotul lector doctor Aurel Mihai este cel care l-a pus pe jurnalistul sub acoperire de la Recorder în legătură cu o firmă ce este abonată la lucrări cu Biserica. Tot el a dat asigurări că odată ce se obține binecuvântarea Preafericitului Daniel, toate licitațiile se vor desfășura fără nicio problemă, iar firmele indicate vor fi câștigătoare.

Aurel Mihai, născut la 18 ianuarie 1969 în localitatea Slobozia, județul Ialomița, a obținut titlul de Doctor în teologie în 2005. Era vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor din 2014, iar cu doi ani mai devreme a devenit lector la Facultatea de Teologie Ortodoxa ”Justinian Patriarhul” din București.

Din 1 iulie 2010, Aurel Mihai este paroh al Bisericii ”Sfânta Treime” – Delea Veche din București. În 1995 a fost hirotonit diacon pe seama Bisericii Mănăstirii Radu Vodă – paraclisul Seminarului, în anul 2001 a fost hirotonit preot, îmbisericit pe seama Bisericii Delea Veche.

Potrivit Recorder, aceste două demisii reprezintă o încercare a BOR de a minimaliza  implicarea Patriarhului Daniel și de a bagateliza gravitatea faptelor prezentate în investigație, mutând atenția de la felul în care Biserica Ortodoxă Română administrează banii publici.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...