Clădirea care va „inspira teamă” inamicilor Turciei. Cum va arată „Pentagonul turcesc”

Iancu Andreea 01.09.2021, 17:24
Clădirea care va „inspira teamă” inamicilor Turciei. Cum va arată „Pentagonul turcesc”

Turcia se pregătește să surprindă întreaga lume cu o clădire cu care turcii și-au propus să „inspire teamă”. Creat după modelul american, „Pentagonul turcesc” se dorește a fi o clădire extrem de impunătoare, cu mult mai mare decât cea mai mare construcție a lumii. Planurile președintelui turc Recep Erdogan au fost transmise recent, în cadrul unei ceremonii de inaugurare a lucrărilor de construcție.

Ce planuri are președintele Erdogan cu „Pentagonul turcesc”

Turcia a demarat construcțiile la un sediu uriaș pentru forțele sale armate, fiind denumit, prin asociere cu varianta sa americană, „Pentagonul turcesc”. Clădirea se dorește a depăși însă în dimensiuni Pentagonul din SUA, care este considerat în prezent cel mai complex centru administrativ din lume. Vestea începerii construcțiilor clădirii din Turcia a fost anunțată de președintele turc Recep Erdogan, care a transmis planurile sale în privința noului proiect arhitectonic.

Complexul, care urmează să se întindă pe o suprafață de aproximativ 13 milioane de metri pătrați, cu birouri ce vor ocupa 890.000 de metri pătrați, ar urma să „inspire teamă” inamicilor Turciei. Cel puțin asta a transmis președintele turc luni, la ceremonia de inaugurare a lucrărilor. Prin comparație, Pentagonul din SUA se întinde pe o suprafață de 338.879 de metri pătrați, având aproximativ 26.000 de angajați.

Cum va arăta
„Pentagonul turcesc”, o clădire ce se dorește a fi de dimensiuni impresionante

Clădirea va reprezenta „o structură care va inspira teamă în inamicii noștri și va oferi încredere prietenilor”

„Pentagonul Turciei” va fi asemănătoare celei din America, structura sa urmând să fie una concentrică similară, însă va conține și steaua și semiluna, cele două simboluri de pe steagul turcesc. Clădirea ar putea fi finalizată destul de curând, în primăvara lui 2023 și va fi destinată găzduirii forțelor armate ale Turciei precum și a Ministerului Apărării de la Ankara.

Vom crea aici o structură care va inspira teamă în inamicii noștri prin alura sa și le va oferi încredere prietenilor noștri, a afirmat Erdogan.

Acest nou proiect turcesc reprezintă pentru criticii regimului de la Ankara un nou mod al președintelui Recep Erdogan de a-și arăta megalomania, acesta fiind un mare fan al proiectelor de infrastructură care să arate, măcar la nivel teoretic, bogăția Turciei. Din păcate, realitatea arată că lira turcească s-a devalorizat abrupt în ultima perioadă. „Pentagonul turcesc” ar urma așadar construcției canalului Istanbul, un alt proiect contestat de comunitatea internațională și de opoziția din Turcia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...