Ciuperca revoluționară mai valoroasă decât aurul. Există în zona munților Himalaya un organism ce parazitează larvele unei insecte, transformându-le în „zombie”, exact precum ciuperca din serialul „The Last of Us”. Dar ciudatul și periculosul organism este considerat a avea proprietăți miraculoase, motiv pentru care prețul său este mai mare decât al metalului prețios.
În fiecare primăvară, în Himalaya, mii de săteni din Nepal, Tibet sau din Bhutan se grăbesc să recolteze o ciupercă faimoasă pentru proprietăţile sale afrodisiace, care creşte în interiorul unei omizi şi este comercializată în China la un preţ care îl depăşeşte pe cel al aurului.
Cel mai valoros parazit din lume își face o casă în interiorul larvelor de molii-fantomă, pe care le infectează în timpul verii, în timp ce omizile se află sub pământ. Ciuperca își va mânca încet gazda în următoarele luni, pentru ca după aceea să-și trimită „sclavul” aproape mort la suprafață, unde, prin capul victimei, aduce la lumină un organism roditor.
Vorbim despre un „cuplu” mortal ce a devenit cunoscut sub numele științific de Ophiocordyceps sinensis. Dar oamenii se referă la ea cu denumirea de yarchagumba, în Tibet sau Dōng Chóng Xià Cǎo, în China – în traducere, „plantă vara, insectă iarna”. Acest lucru se datorează faptului că această ciupercă arată ca o tulpină de culoarea pământului care se ridică din sol, conform iflscience.com.
Supranumită „Viagra de Himalaya’”, această ciupercă este râvnită în Asia, unde comercianţii de plante medicinale pretind că stimulează performanţa sexuală (şi ajută în lupta contra cancerului şi a altor afecţiuni), fiind considerată un echilibru excelent între energiile feminine și masculine – yin şi yang – deoarece are atât origine animală cât şi non-animală. Aceasta este consumată în ceai sau în supe.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În China, și-a câștigat porecla de „aur moale”, cu estimări ale valorii de preț care variază de la 20.000 de dolari la 40.000 de dolari pe kilogram, până la 140.000 de dolari pentru un exemplar mai mare, mult mai mult decât un kilogram de aur.
Exact ca Ophiocordyceps, yarchagumba face parte din categoria ciupercilor parazite care controlează creierul, despre care se știe că transformă furnicile și păianjenii în zombie și au devenit vedete odată cu serialul „The Last Of Us”.
Ophiocordyceps sinensis este, totuși, specială, deoarece se estimează că poate conține aproximativ 30 de bioactivități, conform unei lucrări din 2013.
„Recent, au fost descrise bioactivitățile O. sinensis și includ activități antiarterioscleroză, antidepresivă și antiosteoporoză, fotoprotecție, prevenire și tratamentul leziunilor intestinale, promovarea capacității de rezistență și îmbunătățirea memoriei”, se arată, printre altele, în lucrare.
Aceasta este, însă, ameninţată atât de supraexploatare cât şi de schimbările climatice. Cercetătorii ciupercii yarchagumba erau la curent cu supraexploatarea şi concurenţa acerbă care ameninţă această ciupercă. În 2009 şi 2016 au fost înregistrate altercaţii mortale în timpul activităţilor de recoltare.
Însă, un studiu publicat în 2017, în jurnalul ştiinţific Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), sugerează că schimbările climatice ar contribui la rândul lor la prezenţa din ce în ce în ce mai rară a acestei ciuperci.
Cercetătorii au intervievat patruzeci de culegători de yarchagumba din Tibet şi Sichuan din China şi au coroborat datele obţinute în urma altor cercetări la care au participat circa opt sute de persoane din regiune pentru a înţelege motivele care se află în spatele acestui declin, în absenţa datelor fiabile referitoare la producţie.
În cadrul interviurilor, cercetătorii au cumulat rezultatele analizelor meteorologice, geografice şi de mediu stabilind o hartă aproximativă a producţiei de ciuperci şi estimând evoluţia din ultimele decenii.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, habitatul natural al ciupercii, care preferă zonele reci situate la înălţime, însă fără prea multă zăpadă, s-a redus ca urmare a încălzirii climei din Himalaya.