Iată că am intrat deja în Postul Paștelui, iar cei care au ales să postească în această perioadă nu consumă deloc alimente de origine animală. Ciorbele, supele și borșurile se numără printre cele mai consumate preparate în perioada postului, fiind alegeri ideale pentru mesele de prânz. În continuare veți găsi o serie de rețete de ciorbe de post, pe care trebuie neapărat să le încercați.
Pentru credincioșii care au decis să țină post, ciorbele sunt preparatele la care pot apela pentru masa de prânz. Pe lângă faptul că sunt delicioase și sățioase, ciorbele sunt și foarte sănătoase, fiind perfecte în perioadele de post.
Dacă tot am intrat în Postul Paștelui 2023, în rândurile care urmează v-am pregătit o mini-colecție de rețete de ciorbe care să vă inspire. Haideți să aflăm împreună cum se prepară cele mai delicioase ciorbe de post.
Ingrediente:
Mod de preparare
Înainte de a ne apuca de gătit, spălăm și curățăm toate legumele. Apoi, tocăm ceapa mărunt, iar rădăcinoasele le tocăm cubulețe. Într-o cratiță, punem la fiert 2 litri de apă, puțin ulei și un praf de sare.
Când apa dă în clocot, adăugăm în oală morcovul, ceapa și păstârnacul și lăsăm să fiarbă acoperit vreme de circa 15 minute. Apoi, adăugăm cartofii tăiați în cuburi potrivite, păstăile și roșiile tocate.
Potrivim de sare și piper și lăsăm ciorba să mai fiarbă aproximativ 20 de minute, adăugăm borș acru după gust și lăsăm să mai dea un clocot. Oprim focul, presărăm deasupra ciorbei pătrunjel proaspăt tocat și acoperim oala cu capac. După 15 minute, ciorba poate fi servită.
Ingrediente:
Mod de preparare
De menționat este faptul că fasolea se lasă la înmuiat peste noapte. A doua zi, transferăm fasolea într-o oală cu apă și sare și o lăsăm să fiarbă. Între timp, punem uleiul la încins și călim ceapa tocată mărunt, ardeiul și morcovul (tăiate cubulețe). După ce am călit legumele le adăugăm în ciorbă.
Punem în oală cubulețele de păstârnac și de țelină și lăsăm ciorba să fiarbă până când fasolea este fiartă. Acum, tăiem roșiile în cuburi potrivite și potrivim ciorba de sare și piper. Înăcrim cu ciorba cu borș sau cu zeamă de lămâie și lăsăm să mai fiarbă timp de 10 minute. La final presărăm deasupra 1 linguriță de cimbru mărunțit, pătrunjelul tocat și acoperim oala cu capac.
Ingrediente:
Mod de preparare
Înainte de a fi gătită, varza trebuie să stea la desărat timp de câteva ore în apă rece. Apoi, tăiem varza fâșii și o dăm deoparte. Ceapa o tocăm mărunt, morcovul îl dăm prin răzătoarea mare, iar păstârnacul îl tăiem cubulețe.
Punem 50 ml de ulei la încins într-o cratiță mai mare, iar în acesta vom căli ceapa tocată mărunt, morcovul și păstârnacul. Când acestea s-au înmuiat, adăugăm în cratiță varza murată și cartofii tăiați în cuburi potrivite. Adăugăm apă (punem în funcție de cât de deasă dorim ciorba) și lăsăm să fiarbă.
După ce legumele au fiert, adăugăm roșii tăiate, zeama de varză și lăsăm să mai fiarbă 10 – 15 minute. La final, stingem flacăra aragazului, presărăm ciorba cu cimbru și pătrunjel și acoperim oala cu capac.
Ingrediente:
Mod de preparare
Legumele se spală și se curăță. Ceapa o tocăm mărunt, ardeii, morcovul și păstârnacul le tăiem cubulețe. Într-o oală cu apă și sare, punem la fiert păstăile, ceapa, morcovul și păstârnacul. Când ciorba a început să clocotească, adăugăm ardeii tăiați cubulețe și lăsăm să fiarbă vreme de 20 de minute. Între timp, tăiem dovlecelul și cartofii în cuburi potrivite.
Acum, în ciorbă punem dovlecelul și cartofii. Lăsăm ciorba să mai fiarbă până legumele sunt fierte, apoi punem în oală roșiile tăiate cuburi, borșul fierbinte, potrivim de sare și piper și lăsăm să mai dea un clocot. Stingem focul și adăugăm în ciorbă verdețurile tocate mărunt.
Din lista noastră cu ciorbe de post nu trebuie să excludem nici această rețetă de ciorbă cu lobodă. Ingredientele necesare pentru prepararea acesteia sunt:
Mod de preparare
După ce am spălat bine loboda în apă rece, o curățăm de codițe și o opărim într-o cratiță cu 3 litri de apă, sare și puțin ulei. După ce s-a înmuiat (cam 15 minute), scoatem loboda, o scurgem bine de lichid și o tocăm.
Acum, tocăm ceapa rondele, iar morcovul îl dăm prin răzătoarea mare, după care le călim într-o cratiță mare cu ulei încins. După ce legumele s-au înmuiat, adăugăm în oală loboda, stingem totul cu apa în care a fiert aceasta, potrivim de sare și piper și lăsăm să mai dea câteva clocote.
Când legumele sunt fierte, înăcrim ciorba cu borș fierbinte și mai lăsăm 5 minute. Oprim flacăra aragazului, presărăm deasupra ciorbei leuștean proaspăt tocat și acoperim oala. După 10 minute, ciorba poate fi servită.
Ingrediente:
Mod de preparare
Pentru început, vom spăla și curăța toate legumele. Ceapa o tocăm mărunt, iar morcovul îl dăm prin răzătoare mare. Ardeiul și rădăcinoasele le tăiem cubulețe, iar cartofii în cuburi potrivite. Acum că am pregătit legumele, haideți să ne apucăm de ciorbă.
Într-o oală punem 50 ml de ulei la încins, în care vom căli ceapa și rădăcinoasele până când se înmoaie. Stingem totul cu 3 litri de apă, potrivim de sare și lăsăm ciorba să de-a câteva clocote. Apoi, punem în oală ardeii, cartofii și o crenguță de cimbru și lăsăm să fiarbă încă 20 de minute.
Înăcrim ciorba cu borș acru și lăsăm să mai dea un clocot. La final, oprim focul și presărăm deasupra verdețurile tocate.
Ingrediente:
Mod de preparare
Curățăm cartofii de coajă îi spălăm și îi tăiem în cuburi. Tăiem în cuburi potrivite și dovleceii, ceapa o tocăm mărunt. Morcovul îl dăm prin răzătoare, iar ardeiul îl tocăm cubulețe. Acum că am pregătit legumele, haideți să ne apucăm de gătit.
Punem uleiul la încins într-o oală și sotăm ceapa, morcovul și ardeiul. Când legumele s-au înmuiat, adăugăm în cratiță cartofii și dovlecelul, amestecăm și le lăsăm și pe acestea să se călească puțin. Stingem apoi totul cu 3 litri de apă, potrivim de sare și piper, și lăsăm ciorba să fiarbă la foc mic. Când legumele sunt aproape fierte, adăugăm sucul de roșii.
Lăsăm ciorba să mai dea un clocot, după care o acrim cu borș sau zeamă de lămâie. Punem în ciorbă tăițeii și lăsăm să fiarbă încă 10 minute. Oprim focul, adăugăm verdeața tocată și acoperim oala cu capac. Ciorba poate fi pusă în farfurii după 10 – 15 minute.
Ingrediente:
Mod de preparare
Curățăm morcovii, apoi îi dăm prin răzătoarea mare. Tocăm apoi ceapa și ardeiul cubulețe. Într-o cratiță adâncă, călim ceapa până devine translucidă. Adăugăm și restul legumelor tocate și le lăsăm la sotat câteva minute, amestecând din când în când.
Punem apă cât să acopere bine legumele sotate și lăsăm să dea câteva clocote. Când legumele sunt fierte pe jumătate, adăugăm în ciorbă păstăile, sucul de roșii, completăm cu apă și fierbem până când toate legumele au fiert. Adăugăm usturoiul pisat, potrivim de sare și piper și lăsăm ciorba să mai dea un clocot. La final adăugăm și mărarul proaspăt tocat mărunt.
Ingrediente:
Mod de preparare
Ciupercile le spălăm și le lăsăm la scurs într-o sită. După ce s-au zvântat bine, tăiem ciupercile fâșii. Într-o oală punem la fiert 3 l de apă și 2 linguri de vegeta. Între timp, curățăm morcovul și îl dăm prin răzătoarea mică.
Punem uleiul la încins într-o tigaie, adăugăm morcovul și îl călim timp de aproximativ 3 minute, amestecând continuu. Când ciorba a dat în clocot, adăugăm ciupercile tăiate și morcovul sotat, potrivim de sare și piper și lăsăm să fiarbă 20 – 25 de minute.
După ce morcovul și ciupercile au fiert, adăugăm în ciorbă usturoiul pisat, smântâna vegetală și amestecăm ușor până se omogenizează. Ciorba se servește fierbinte cu zeamă de lămâie sau oțet și presărată cu pătrunjel proaspăt.
Dacă vă place lintea, iată încă o rețetă delicioasă de ciorbă de post. Pentru aceasta vom avea nevoie de următoarele:
Spălăm bine lintea și prazul, apoi le lăsăm la scurs. După ce s-au zvântat, încingem uleiul și călim în acesta ceapa tocată, morcovul tăiat cubulețe și prazul tăiat rondele. După ce legumele s-au călit, potrivim de sare și piper și amestecăm ușor.
Stingem totul cu 2 litri de supă, acoperim oala cu capac și lăsăm ciorba să fiarbă la foc mic. Când legumele sunt fierte, adăugăm în ciorbă roșiile tăiate cubulețe și lăsăm să mai fiarbă încă 15 minute.