Ciorbă de varză acră ca în Ardeal. Trucul folosit de gospodinele de aici

Iancu Andreea, Ana Ionescu 25.10.2021, 17:52
Ciorbă de varză acră ca în Ardeal. Trucul folosit de gospodinele de aici

Varza este vedeta toamnei, fiind totodată și unul dintre ingredientele apreciate de români în numeroase preparate. Dincolo de clasicele sărmăluțe în foi de varză murată, care se pregătesc înainte de sărbătorile de iarnă, o rețetă simplă de ciorbă de varză acră ar putea să devină preferata familiei tale, chiar dacă nu ești în Ardeal. Gospodinele din această regiune a țării obișnuiesc să o prepare cu ajutorul unui truc simplu. Va deveni cu siguranță mâncarea preferată a tuturor.

Cum pregătești o rețetă de ciorbă de varză acră ca în Ardeal

Varza este unul dintre alimentele apreciate de către români, regăsindu-se în multe dintre preparatele pe care le pregătesc gospodinele în perioada sezonului rece. Fie că este vorba despre o rețetă de varză călită, ori una de sarmale, varza este savuroasă în multe mâncăruri. Deși poată părea puțin neobișnuit, se poate pregăti chiar și o rețetă grozavă de ciorbă de varză acră. Aceasta este inspirată din Ardeal, o regiune a țării recunoscută pentru preparatele savuroase.

Ingrediente

  • 1,2 – 1,5 kg. varză (1 varză mică, dar îndesată)
  • 3 morcovi
  • rădăcină de țelină, cam cât 1 ou
  • 2 cepe mărișoare
  • 250 de grame de roșii în bulion
  • 2 linguri de făină
  • 1 lingură rasă de paprika dulce
  • 1 buchețel de cimbru proaspăt
  • 1/2 de legătură de pătrunjel
  • 1-2 foi de dafin
  • 200 de grame de smântână
  • 2 linguri de ulei
  • opțional: afumatură
  • opțional: ardei gras, mărar, tarhon, oțet
  • sare și piper
Cum pregătești o rețetă de ciorbă de varză acră, ca în Ardeal
Rețeta de ciorbă de varză acră

Mod de preparare

În primul rând, varza se curăță de primele frunze din stratul de la suprafață, dar și de cotor și se spală. Apoi, se taie ca pentru salată, fideluță. De asemenea, morcovii și țelina se pregătesc și se taie în cubulețe. Una dintre cepe se toacă și ea mărunt. În cazul în care îți dorești o ciorbă de varză cu afumătură, poți să pui la fiert bucata de afumătură, în aproximativ trei litri de apă. Aceasta se va prepara în aproape 20 de minute sau până când carnea începe să se înmoaie. Ai grijă să elimini spuma care se va forma la suprafață.

Revenind la varză, în lichidul unde a fiert afumătura se adaugă varza, țelina și morcovii, alături de o ceapă întreagă, curățată înainte de coajă. Se poate adăuga și ardeiul gras, tăiat cubulețe. De asemenea, adaugă și frunzele de dafin și cimbrul. Separat, încinge o tigaie cu puțin ulei și călește ceapa tocată. Atunci când aceasta se înmoaie, adaugă făina și paprika și amestecă totul rapid până când făina se impregnează cu uleiul.

Peste rântaș se adaugă roșiile în bulion și se amestecă bine. Se adaugă câte un polonic de lichid din oala cu ciorbă, până obțineți un sos roșu consistent. Îndepărtează ceapa întreagă din oala cu ciorba de varză și adaugă treptat rântașul, amestecând totul cu grijă. Se fierbe întregul conținut pentru alte 10 minute și apoi se închide focul și se adaugă smântână. Adaugă sare și piper după gust, alături de verdeață tocată. Se poate adăuga oțet pentru a face ciorba acră.

Sursă – lauralaurentiu.ro

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...