Cioloș, Cîțu și Hunor, întâlnire la sediul PNL. Rezultatul discuţiilor, dezamăgitor: „Nu avem o concluzie”

Nicu Stan 13.10.2021, 19:00
Cioloș, Cîțu și Hunor, întâlnire la sediul PNL. Rezultatul discuţiilor, dezamăgitor: „Nu avem o concluzie”

Dacian Cioloș, Florin Cîțu și Kelemen Hunor se întâlnesc astăzi la sediul PNL. Dacian Cioloș a fost desemnat de către președintele Klaus Iohannis premier, iar acesta va avea o primă întâlnire cu cu ceilalți trei lideri, PNL, UDMR plus reprezentantul minirităților naționale, în vederea formării unei majorități parlamentare.

Dacian Cioloș, întâlnire cu partidele din alianța de guvernare pentru refacerea acesteia. Florin Cîțu l-a chemat singur la PNL

UPDATE ora 19:00- Florin Cîțu a făcut primele declarații după întâlnirea cu cei doi lideri de partide și reprezentantul minorităților din România, foști parteneri de guvernare.

Astfel, Florin Cîțu a declarat că este dezamăgit după întâlnirea cu cei trei, care a avut loc la sediul PNL.

Nu s-a ajuns la nicio concluzie

Întrebat dacă există posibilitatea de refacerea coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR, Florin Cîțu a spus că datori pentru refacere ar fi cei care au aruncat România în criză.

„Astăzi, nu a fost nicio concluzie la această discuție. Am spus și în această întâlnire că mi se pare normal ca cei care au declanșat criza, adică coaliția AUR-PSD-USR să vină și cu o soluție. Am primit mandatul domnului Dacian Cioloș, o să mai discutăm, o să mai vedm, dar astăzi nu este nicio concluzie”, a declarat liderul PNL Florin Cîțu.

Ce nu s-a discutat în cadrul întâlnirii de la PNL

Florin Cîțu a afirmat că la întâlnirea cu Dacian Cioloș și Kelemen Hunor nu s-a luat în discuție cine ar putea prelua ministerele.

Știrea inițială

Premierul desemnat Dacian Cioloş se întâlnește miercuri cu liderii PNL, UDMR şi minorităţilor naţionale pentru o primă dezbatere în vederea formării unei majorităţi parlamentare.

Conform secretarului general al PNL, Dan Vîlceanu, întâlnirea se va face la sediul liberalilor.

Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Ciolos premier
Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Ciolos premier

Dacian Cioloș nu vrea negocieri cu PSD și AUR

”Nu este în intenţia noastră de a negocia o majoritate cu PSD şi AUR, am spus lucrul acesta foarte clar. Nu avem compatibilităţi politice. Noi ne asumăm aici nişte măsuri de guvernare care cred că nu sunt compatibile cu felul în care PSD şi AUR văd lucrurile. Am spus lucrul acesta de la început.

Intenţia noastră este să discutăm cu partenerii din coaliţie şi să refacem această majoritate. Ne-am asumat această responsabilitate şi vom avea o primă discuţie să vedem cum se poziţionează, dincolo de declaraţii publice”, a afirmat ieri Dacian Cioloș, preşedintele USR, potrivit căruia Constituţia are 10 zile pentru a se prezenta în faţa Parlamentului unde să ceară votul de încredere asupra programului şi întregii liste a noului Guvern.

Care este obiectivul lui Dacian Cioloș

Premierul desemnat a mai spus că obiectivul său este de a pregăti un guvern rapid, astfel încât să se poată gestiona situaţia de criză în care se afșă România, iar pentru aceasta va avea discuții cu foștii partenerii din coaliţie. De asemenea, Florin Cîțu a solicitat ca în primă fază întâlnirea să fie una restrânsă, fără echipele de negociere.

”Da. Asta a fost propunerea domnului preşedinte Florin Cîţu şi, evident, am acceptat-o, pentru că vreau să avem această discuţie indiferent de formă. E important să ne vedem, să discutăm direct şi să vedem care e deschiderea, apetitul colegilor din coaliţie să reîncepem discuţiile serioase, ca să ştim şi noi ce avem de făcut”, a precizat Dacian Cioloș.

Condițiile puse de UDMR pentru refacerea coaliției

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că refacerea coaliţiei de guvernareeste posibilă numai dacă toţi care au fost prezenţi la negocierile din decembrie anul trecut vor face parte din aceasta, adică PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale”.

”Miercuri vom participa la întâlnirea la care Dacian Cioloş a invitat PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale. Vom asculta cu atenţie propunerea preşedintelui USR: programul de guvernare, strategia propusă pentru atingerea obiectivelor asumate în programul de guvernare, dar şi componenţa noului Cabinet, după care vom decide despre sprijinirea noului guvern. Refacerea coaliţiei este posibilă numai dacă toţi care au fost prezenţi la negocierile din decembrie anul trecut vor face parte din aceasta, adică: PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale”, a scris Kelemen Hunor pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe