Ciocolata, cum a fost inventată de fapt. La început nu era dulce

Ana Anitoiu 18.09.2020, 21:02
Ciocolata, cum a fost inventată de fapt. La început nu era dulce

Ciocolata, cum a fost inventată. Alimentul are o istorie lungă. La început, aceasta nu era dulce și era consumată într-un cu totul alt mod, pentru beneficiile pe care oamenii considerau că le aduce sănătății.

Cum a fost inventată, de fapt, ciocolata

Se pare că ciocolata a fost consumată inclusiv în civilizația Maya. De altfel, cuvântul „cacao” își are originea acolo.

În jurul anului 500 înainte de Hristos, mayașii făceau inscripții în piesele de olărie, ilustrând și un zeu al arborelui de cacao.

Totuși, conform altor surse, istoria ciocolatei este și mai veche de atât. Ar data chiar din timpul civilizației Olmec, ce a precedat civilizația Maya.

Ciocolata, cum a fost inventată de fapt. La început nu era dulce

Pentru acești oameni, ciocolata însemna, însă, cu totul altceva. Ei o consumau sub formă de băuturi pe care le făceau amestecând semințe de cacao cu ingrediente cum ar fi fost apa, vinul, vanilia sau ardeiul iute.

Monteczuma, ultimul conducător independent al aztecilor, ar fi băut câte 50 de flacoane de ciocolată pe zi.

Pe atunci, oamenii foloseau această băutură ca leac pentru diaree și dizenterie, precum și drept afrodiziac.

Cum a ajuns ciocolata în Europa

Primul european care a aflat despre fructul de cacao a fost Cristofor Columb, după ce a găsit o canoe băştinaşă, aproape de insulele numite astăzi Honduras.

„Se pare că băştinaşii apreciază foarte mult aceste seminţe de cacao. Am observat că in momentul în care transportau cătura la bord, dacă pierdeau un astfel de fruct, imediat se aplecau şi îl culegeau”, dezvăluia, mai târziu, fiul lui Cristofor Columb, despre semințele de cacao ce se găseau în acea canoe.

Prima încărcătură oficială de cacao a fost înregistrată în Europa în anul 1585, din Veracruz spre Sevilia. Inițial, ciocolata se consuma tot sub formă de băutură, dar apoi a fost făcută o schimbare radicală. Zahărul a început să fie folosit, în loc de ardeiul iute. Așa se poate spune că a fost inventată ciocolata în forma pe care o cunoaștem azi.

Abia în secolul al XVII-lea, ciocolata a devenit populară printre nobili. Era un lux. Prețul ciocolatei a scăzut abia după ce Franţa, Anglia şi Germania au început să cultive cacao în propriile colonii, iar producția s-a mărit.

Ciocolata, cum a fost inventată de fapt. La început nu era dulce

Cum a apărut ciocolata, în forma de astăzi

„Era modernă” a ciocolatei a început abia în anul 1828. Atunci, germanul Conrad J. van Houten a brevetat o metodă de presare a grăsimii din seminţele prăjite de cacao.

El folosea o presă hidraulică ce reducea concentrația de unt de cacao aproape la jumătate. Astfel, se putea obținea pudra fină de cacao.

Apoi, germanul a tratat pudra de cacao cu săruri alcaline, pentru ca aceasta să se dizolve mai bine în apă. Ciocolata astfel obținută era dulce și închisă la culoare.

Ulterior, pudra de cacao obținută de Conrad J. van Houten a fost combinată de cu zahăr. Ulterior, a fost reamestecată cu unt, pentru a fi solidificată. Astfel, în anul 1879, un englez pe nume Joseph Storrs Fry a făcut prima ciocolată comestibilă.

În secolul al XIX-lea, elvețienii au inventat noi proceduri pentru a produce bomboanele de ciocolată. Saniel Peter a avut ideea genială, în 1879, să amestece praful de cacao cu laptele praf. Așa a apărut și ciocolata cu lapte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...