Cine sunt sfinții pomeniți de biserică miercuri. Au inventat un alfabet

Ioana Bucur 11.05.2022, 08:05
Cine sunt sfinții pomeniți de biserică miercuri. Au inventat un alfabet

Zi importantă pentru creștinii ortodocși din întreaga lume. Potrivit calendarului ortodox, an de an, pe data de 11 mai, biserica și credincioșii cinstesc viața și sacrificul celor trei sfinți care au luminat poporul slav și despre care se spune că au adus în Europa „cuvântul”. Cine sunt și ce au lăsat în urma lor Sfinții Chiril, Metodie și Mochie.

Frații care au adus „cuvântul”

În fiecare an, în data de 11 mai, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Chiril, Metodie și Mochie. Sfinții Chiril și Metodie, frați, mai sunt cunoscuți și ca „apostolii slavilor”, fiind cei care au tradus Sfânta Scriptură în limba slavonă. Cei doi reprezintă un capitol important în istoria Europei.

Despre cei doi frați care au ajuns să fie numiți sfinți se știe că au fost cei care au construit „alfabetul glagolic”, numit așa din slavonescul „glagol” ce înseamnă, în traducere, „cuvânt”, potrivit Creștin Ortodox.ro. Mai apoi, din această scriere s-a format alfabetul chirilic. În anul 1980, Sfinții Chiril și Metodie au fost numiți de Papa Ioan Paul al II-lea patronii Europei, alături de Sfântul Benedict de Nursia, cu ziua de prăznuire pe 14 februarie, după data din calendarul catolic.

Chiril și Metodie au venit pe lume într-o familie de nobili. S-au născut în Tessalonic, Grecia. După moartea tatălui, Constantin, care abia mai târziu avea să ia numele Chiril, a decis să plece la Constantinopol. Avea doar 14 ani când și-a părăsit familia. Acolo, a fost școlit de cei mai buni profesori ai vremii, urmând cursurile universității imperiale. Fratele său, în schimb, a ajuns conducătorul unei regiuni în care predomina populația vorbitoare de slavă. După câțiva ani, s-a retras înt-o mănăstire grecească din Asia Mică, unde a s-a stabilit și Chiril, în 855.

Calendar ortodox 11 mai
Sfinții Chiril și Metodie

Al treilea sfânt celebrat de biserică pe 11 mai

Al treilea sfânt al zilei și-a dedicat viața credinței și învățăturilor lui Iisus. Mochie a fost un preot născut în secolul al IV-lea. A trăit în Amfipol unde încuraja oamenii de rând să renunțe la cinstirea idolilor. A intrat în vizorul împăratului Dioclețian, care a cerut să fie întemnițat și supus unor chinuri cumplite: aruncat în foc, la fiare, dar a ieșit nevătămat. Legenda spune că în momentul în care a fost dus în templul în care era păstrat idolul lui Dionis, Sfântul Mochie și-ar fi făcut semnul Sfintei Cruci, zicând:

„Stăpâne, Cel ce ţii toată făptura şi toate le-ai zidit prin Hristosul Tău; Cel ce ai ruşinat pe diavolul cel înstrăinat de adevărul Tău şi ai dăruit fericirea înţelepciunii celor ce se tem de Tine, Doamne, şi cinstesc numele Tău cel sfânt; Cel ce ai sfărâmat idolii Babilonului şi ai arătat adevărata credinţă a prorocului Daniil, Cel ce ai făcut zadarnic urâtul altar idolesc prin cei trei tineri ai Tăi şi ai stins văpaia focului în cuptor; Cel ce ai înecat pe învârtoşatul Faraon în adâncul mării, Cel ce ai ascultat rugăciunile lui Moise şi ai scos prin toiag apa din piatră; Tu, Cel ce eşti acum şi ai fost şi mai înainte şi vei fi Împărat veşnic, auzi-mă pe mine robul Tău, că iată mă rog Ţie; vino în ajutorul meu şi arata puterea Ta acelora care socotesc adevărul drept minciună, să Te cunoască pe Tine unul, adevăratul şi veşnicul Dumnezeu şi să izgonească întunericul rătăcirii închinării de idoli!”

Potrivit legendei, apoi ar fi strigat „Dionise, netrebnic şi deşert, mut şi surd, îţi poruncesc ţie, în numele cel mare şi preaslăvit al Hristosului meu, Cel ce locuieşte intru cei de sus, să cazi din întărirea ta şi să te întinzi pe pământ, ca să se arate la toţi neputinţa ta”. Se spune că pământul și altarul s-au cutremurat la auzul cuvintelor sfântului.

Urmăriți Impact.ro și pe