Cine sunt românii care ar putea primi pensia mai devreme. Motivul pentru care este necesară legea

Nicu Stan, Ștefan Olteanu 23.06.2021, 13:01
Cine sunt românii care ar putea primi pensia mai devreme. Motivul pentru care este necesară legea

Cine sunt românii care ar putea primi pensia mai devreme. Motivul pentru care este necesară legea, poate fi văzut în articolul de mai jos.

Vești bune pentru pensinari. Pensia de început va veni mult mai devreme

S-a aflat cine sunt românii care ar putea primi pensia mai devreme. Motivul pentru care este necesară legea, în rândurile de mai jos.

Pensionarii din România ar putea să primească prima pensie mai repede decât până acum. Astfel, un nou proiect legislativ se află în discuție în coaliția de guvernare, lege care ar face ca prima pensie să fie încasată mai repede.

Prima penie va ajunge mai repede la pensionari
Prima penie va ajunge mai repede la pensionari

Deciziile de pensionare întârzie

Un nou proiect legislativ privind impunerea unui termen limită pentru emiterea unei decizii de pensionare se discută la nivelul guvernului. Din cauza întârzierii emiterii de decizii în ceea ce privește cererile de pensionare, precum și stabilirea cuantumului pensiei, parlamentarii iau în calcul stabilirea unui termen limită la care se acordă prima pensie.

Mulți dintre pensionarii care vor să iasă la pensie așteaptă un timp foarte îndelungat până când casele de pensii emit o decizie în acest sens și stabilesc suma pensiei de care trebuie să beneficieze cei care au munci și vor să se retragă din câmpul muncii. Astfel, coaliția de guvernare ia în calcul impunerea unui termen maxim în acest sens, scrie stiripesurse.

Prima pensie va veni mai repede

Noul interval de timp până când proaspeții pensionari ar urma să intre în posesie primei pensii ar trebui să fie calculat în funcție de data începând cu care cetățeanul a îndeplinit condițiile stabilite pentru ieșirea la pensie. Astfel, pensionarii ar putea să încaseze mai repede decât înainte prima pensie.

Pe de altă parte, românii cărora le lipsesc ani de vechime la pensie pot cumpăra vechime, plătind contribuțiile care s-ar fi încasat pentru fiecare lună. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea. Cei care vor să cumpere vechime o pot face până la data de 1 septembrie 2023.

Pensionarii pot cumpăra vechime

”Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă”, se arată în lege.

Legea mai prevede că plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023.

”În situaţia în care la data de 31 august 2023 contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate”, se mai arată în lege.

Urmăriți Impact.ro și pe