Cine sunt persoanele care au prioritate la testare. Ministrul Sănătății a făcut anunțul

Raluca Juncu 04.04.2020, 16:12
Cine sunt persoanele care au prioritate la testare. Ministrul Sănătății a făcut anunțul

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a anunțat sâmbătă care este algoritmul de testare pentru coronavirus, în rândul populației din România.

Cine sunt primii românii care beneficiază de testare

Ministrul Sănătății spune că persoanele care au prioritate sunt cele venite din străinătate, care au ajuns recent pe teritoriul României, precum și persoanele care au intrat în contact cu aceștia și care prezintă simptome ale bolii, potrivit Mediafax.

Teste de depistare a coronavirusului, la Matei Balș. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Teste de depistare a coronavirusului, la Matei Balș. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Prioritatea persoanelor pentru teste:

1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internaţională
2. Contacţi apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate.
3. Personal medico-sanitar simptomatic
4. Cazuri de pneumonie fără altă etiologie din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele
5. Cazuri de SARI fără altă etiologie, din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele
6. Persoane instituţionalizate simptomatice
7. Pacienţi aflaţi înainte de procedura de transplant ( asimptomatici) şi donatorii de celule stem hematopoietice înainte de donare

Nelu Tătaru a mai precizat că în prezent se află în desfășurare un program de finanțare a unităților care realizează teste Real Time PCR, pentru stabilirea diagnosticului determinat de noul coronavirus.

„Au fost alocate peste 23.000.000 de lei către 35 centre de pentru realizarea a 118.250 de teste coronavirus PCR, au ajuns în țară peste 18.000 de aparate de testare care vor merge către unități medicale”, a explicat Nelu Tătaru.

Totodată, Ministrul a adăugat că există suficiente teste și că achiziția acestora se face în permanență. În ceea ce privește testările pentru Suceava, acolo unde s-a format, la momentul actual unul din cele mai mari focare de răspăndire a virusului, acestea se vor realiza începând de duminică. Prioritate vor avea medicii.

„Mâine va începe testarea pentru tot personalul medical (c.n. Spitalul Suceava). Cine va fi apt de muncă va începe să lucreze. Va fi pus în funcțiune și un al treilea aparat de diagnostic real-time PCR, astfel încât să ajungă la realizarea a unui număr de 120 de teste pe zi. Vrem să eliminăm astfel de lista de teste în așteptare, nelucrate. În acest moment sunt 150 de teste”, a spus Nelu Tătaru.

Urmăriți Impact.ro și pe