Cine sunt pensionarii care pot alege între pensia minimă sau indemnizaţia socială. De când a intrat legea în vigoare

Iancu Andreea 25.05.2022, 13:42
Cine sunt pensionarii care pot alege între pensia minimă sau indemnizaţia socială. De când a intrat legea în vigoare

Pensionarii din România au la alegere, conform unui proiect nou de lege al salarizării, între pensia minim garantată de stat și o indemnizație socială. Ministerul Muncii a făcut precizări importante pentru cei care urmează să intre la pensie. Reprezentanții din minister au oferit clarificări importante.

Ce pensionari pot opta între pensia minimă și indemnizația socială

Noul proiect al legii salarizării vine cu schimbări importante pentru pensionari. Aceștia urmează să aibă posibilitatea de a opta pentru pensia minimă sau o indemnizație socială, în cazul în care aceștia au îndeplinit un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani. Ministerul Muncii a stabilit că veniturile minime lunare garantate de stat vor fi calculate în baza contributivității. În prezent, un milion de pensionari beneficiază de pensia minimă, în valoare de 640 de lei.

Cei care se încadrează în condiția stagiului minim de cotizare de până în 15 ani pot aplica pentru această nouă formulă de calcul cu trei luni înainte ca legea propriu-zisă să se aplice. Pensionarii care își exprimă opțiunea pentru pensia minimă sau pentru indemnizația socială o pot face prin Poștă, folosind un formular pretimbrat de la Casa Națională de Pensii Publice, evitând astfel cozile de la ghișeu.

„O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă. Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Cine sunt pensionarii care pot opta între pensia minimă sau indemnizația socială
Noua lege a salarizării ar urma să producă schimbări importante

Care sunt pensionarii exceptați de noua lege

De asemenea, pensionarii care au un stagiu minim de cotizare mai mic de 15 ani vor beneficia de recalculare a pensiei după noua formulă. În cazul în care suma rezultată este situată sub indemnizația socială minimă, pensionarii pot opta pentru aceasta din urmă. Dacă pensionarii nu optează în termenul de trei luni pentru una dintre cele două variante, ei vor rămâne cu suma rezultată în baza calculului contributivității.

„Din 2021, nu o să mai existe niciun pensionar care să aibă stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, aşa cum există la ora actuală. Astfel, aceştia vor rămâne la pensia minim garantată de 640 de lei”, mai spun reprezentanţii Ministerului.

Din 2009, orice pensionar cu o pensie sub nivelul minim primește cel puțin valoarea minimă a venitului lunar stabilit pentru pensionari. Potrivit legii, aceștia urmează să aibă posibilitatea de a accepta să rămână în sistemul actual de pensii, doar în baza contribuției, fără a primi vreun bonus de la stat. Statul plătește în prezent diferența dintre ce ar trebui să primească fiecare pensionar. Practic, noua lege va oferi posibilitatea pensionarilor să meargă la sistemul de asistență socială și să transforme pensia în indemnizație socială minimă, renunțând la statutul de pensionar, având un venit care, prin Constituție, nu i se poate diminua.

Comunicatul recent al Ministerului Muncii arată că fac excepție de la regulă pensionarii care beneficiază de pensie de limită de vârstă și au realizat stagiul minim între 10 și 15 ani, potrivit legislației, la data stabilirii dreptului la pensie. Aceasta este valabilă pentru cei care sunt deja pensionați la data intrării în vigoare a noii legi. Noul proiect de lege menționează că este necesară o vechime de minimum 15 ani pentru a deveni pensionar.

„Persoanele care vor avea o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizaţie socială şi vor face obiectul unei alte legi”, au adăugat reprezentanţii ministerului.

Cine sunt pensionarii care pot opta între pensia minimă sau indemnizația socială
Noua lege ar urma să elimine inechitățile din sistemul de pensii

Cum se calculează pensia conform noii legi a salarizării

În privința pensiei minime, aceasta se va diferenția în funcție de vechimea în muncă. În formula actuală, toți pensionarii beneficiază de pensia minimă de 640 de lei, chiar dacă au cotizat 13 ani, 19 ani sau 35 de ani. Pensia minimă din 2021 ar fi fost de 853 de lei.

Conform unei noi formule de calcul, la o vechime de minimum 15 ani, pensionarul primește 45% din salariul minim brut şi 1% din salariul minim brut pentru fiecare an în plus. Se va ajunge la o departajare în funcție de numărul de ani lucrați: cel cu 13 ani primeşte o pensie de 1.032 lei în 2021, cel cu 19 ani – 1.176 lei, iar cel cu 35 de ani vechime – 1.560 lei.

„Proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femei şi bărbaţi care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuţie se egalizează”, mai spun oficialii Ministerului.

Ministerul Muncii încearcă astfel să elimine inechitățile din sistemul public de pensii, astfel încât să nu mai existe diferențe de venituri lunare pentru persoane care au lucrat același număr de an, cotizând în mod egal.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...