Cine sunt liderii PSD care vor fi impuși în noul guvern. Marcel Ciolacu nu s-a sfiit să-i nominalizeze

Beatrice Dumitru 09.11.2021, 12:40
Cine sunt liderii PSD care vor fi impuși în noul guvern. Marcel Ciolacu nu s-a sfiit să-i nominalizeze

Încep negocierile oficiale dintre PNL și PSD pentru formarea Guvernului, după ce liberalii au votat în ședința Biroului Politic Național acest lucru. La discuții va participa și UDMR.  Marcel Ciolacu a precizat ce social-democrați vor face parte din noul Executiv.

Marcel Ciolacu, despre liderii PSD care vor face parte din noul Guvern

PSD intră la guvernare, dar pune condiții. Cere mărirea pensiilor cu 11% până la sfârșitul lunii decembrie, dublarea alocațiilor, dar și creșterea salariilor pentru angajații de la stat. Pentru toate aceste cheltuile, ar fi nevoie de 18 miliarde de lei, bani de care România nu dispune.

De asemenea, cele două partide trebuie să-și împartă și ministerele. Cea mai mare bătălie este pentru Ministerul Finanțelor, dar și pentru cadidatul la funcția de premier. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că vrea ca „prima linie a partidului” să facă parte din Guvern. El i-a menționat pe Sorin Grindeanu, Alexandru Rafila (care ar putea prelua Ministerul Sănătății), Mihai Tudose, Vasile Dîncu sau Gabriela Firea.

Cine sunt liderii PSD care vor fi impuși în noul guvern. Marcel Ciolacu nu s-a sfiit să-i nominalizeze
Florin Cîțu și Marcel Ciolacu negociază pentru noul Guvern.

Colegii cer prima linie a partidului, oamenii cu cea mai bună expertiză, și Mihai Tudose și Sorin Grindeanu au fost priemieri, Rafila e un specialist, și domnul Dîncu a fost vicepremier, a condus Ministerul Dezvoltării, are o experiență, la fel și Gabriela Firea în domeniul administrativ. Eu o să solicit colegilor să mergem cu prima linie în acest moment dificil. Ce mi-au cerut colegii, iarăși o premieră în Partidul Social Democrat, să nu facem niciun rabat la niciun minister, dacă vom negocia să nu mergem cu cineva care nu este pregătit pentru acel minister. Și așa va fi”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ce spunea Florin Cîțu la Congresul liberalilor despre PSD

Liderul PSD a precizat că alianța cu PNL ar trebuie să dureze până în anul 2024. Dar și PNL pune condiții. Cere ca noul Guvern să fie condus de un premier liberal, iar programul de guvernare să plece de la măsurile propuse de formațiunea condusă de Florin Cîțu.

A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare”, a precizat partidul după ședința de luni seară.

PNL este nevoit să facă alianță cu PSD, deși Florin Cîțu sublinia că acest lucuru nu va putea fi posibil niciodată. Premierul demis și-a schimbat, însă, discursul, după  ce, pe 25 septembrie, la Congresul PNL acesta transmitea un alt mesaj colegilor săi și electoratului liberalilor.

„Nu ne vom alătura niciodată cu PSD, Ne vom delimita de acest partid toxic. Îl lasăm in opoziție și acum, dar și după 2024”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...