Cine sunt elevii care ar putea scăpa de mască la școală. Detalii de ultimă oră de la ministrul Educației

Cristian Cojocaru 10.02.2021, 16:54
Cine sunt elevii care ar putea scăpa de mască la școală. Detalii de ultimă oră de la ministrul Educației

Potrivit ministerului Educației, există varianta în care elevii ar putea scăpa de mască la școală. Guvernanții noștri au luat drept exemplu practica din Luxemburg, Sorin Cîmpeanu declarând că la orele de educație fizică, masca nu ar trebui să fie obligatorie.

Elevii ar putea scăpa de mască la școală

Sorin Cîmpeanu a prezentat în această dimineață posibilitate ca elevii să nu poarte mască în timpul cursurilor de educație fizică. Acest anunț vine la scurt timp după ce anterior menționase că specialiștii recomandă purtarea măștii de către elevi chiar și atunci când vor depune efort fizic în școli, făcând referire la orele de sport.

Luând drept exemplu practica din Luxemburg, minsitrul educației a precizat astăzi că a solicitat o situație cu privire la practicile de la nivel european cu privire la situația în care elevii poartă sau nu, masca de protecție la școală și în ce circumstanțe.

“Da, este o cerinţă a celor din domeniul sănătăţii să se desfăşoare cu masca. Până la urmă, ultimul cuvânt l-au avut cei din domeniul sănătăţii şi, punând în balanţă şi plus şi minus, a reieşit că există obligativitatea purtării măştii inclusiv la orele de educaţie fizică”, a afirmat ministrul Educaţiei, luni seară,  în declarația anterioară cu privire la purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică.

Sorin Cîmpeanu a hotărât să arunce totuși un ochi și la vecinii noștri europeni, luând în calcul și renunțarea la această măsură.

“În această dimineaţă am cerut o situaţie cu privire la practicile europene. Austria nu solicită purtarea măştii în timpul orelor de educaţie fizică, Belgia, Bulgaria, Estonia, Finlanda, Suedia nu solicită. Franţa, spre exemplu, nu solicită, dar are precizarea că orele de sport se derulează exclusiv în spaţii exterioare.”, a declarat astăzi dimineață, Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu vede cea mai viabilă soluție în exemplul Luxemburgului
Sorin Cîmpeanu vede cea mai viabilă soluție în exemplul Luxemburgului

Adoptarea variantei din Luxemburg

Sorin Cîmpeanu vede cea mai viabilă soluție în exemplul Luxemburgului care solicită purtarea măștii de la vestiar până la locul unde urmează să se desfășoare activitatea fizică propriu-zisă.

”Luxemburg solicită purtarea măştii de la vestiar până la locul în care se derulează activităţile fizice şi mai apoi, după încheierea orei de sport, în care de asemenea nu solicită, portul măştii este obligatoriu de la locul în care s-au derulat activităţile fizice la vestiare”, a explicat ministrul.

Acesta a solicitat informații oficiale din partea Bruxelles și rămâne să analizeze adoptarea variantei practicate în Luxemburg. Decizia urmează să fie luată în urma discuțiilor pe care le va avea cu ministrul Sănătății.

“Informarea este oficială, venită de la reprezentanţii de la Bruxelles, cu date din surse deschise. (…) Spre exemplu, precum în Luxemburg, portul măştii este obligatoriu, dar de la vestiar până la locul în care se derulează ora de educaţie fizică, nu şi în timpul orelor de educaţie fizică. Vom avea şi punctul de vedere medical. Cred că cei cu specialitatea medicină sportivă sunt cei mai în măsură să ne aducă argumente pentru a lua decizia corectă”, a mai menţionat Cîmpeanu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI