Cine sunt angajații din România care câștigă peste 6.000 de lei net pe lună

Unde se câștigă cele mai mari salarii din România? Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Deși România rămâne, în continuare una din țările din UE care alocă cele mai puține resurse cu forța de muncă, în anumite sectoare de activitate, angajații beneficiază de venituri substanțiale. Și chiar și în ciuda acestei perioade dificile generate de criza epidemiologică, companiile vor avea nevoie în continuare de specialiști.

Domeniile în care se încasează cele mai mari salarii din România

Angajații din România care încasează lunar, peste 6.000 de lei net, activează în industria IT, în asigurări, fabricarea produselor din tutun, activităţi de editare şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, arată o analiză realizată de ZF, în conformitate cu datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Sectorul IT din România oferă cele mai mari salarii. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Sectorul IT din România oferă cele mai mari salarii. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Din cei aproape 5 milioane de angajați din România, doar 3% din ei câștigă peste 6.000 de lei pe lună. Datele sunt valabile pentru luna martie a acestui an. Dintre aceștia, în martie 2020, cei care dispuneau de cele mai mari salarii erau cei din industria IT, unde există salarii de 8.300 de lei. Sectorul IT din România găzduia, în martie 2020, 101.300 de salariați, în creștere cu 101.100 de angajați, mai scrie aceeași sursă.

Unde sunt cele mai mari salarii din sectorul bugetar

Aparatul de stat suportă cheltuieli foarte mari cu angajații. Compania de stat care alocă cele mai multe fonduri către plata salariilor este Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian — ROMATSA, unde un salariu mediu net ajungea, în 2017, la 21.800 de lei. Dacă ne referim însă la date mai recente, în anul 2018, această remunerație netă ajungea la aproape 38.000 de lei, în medie, potrivit Adevarul. Această valoare este de șapte ori mai mare decât media înregistrată la nivelul întregii țări.

Ce joburi se caută în această perioadă? 

Domeniile de activitate în care se disting marii anagajatori în timpul pandemiei le includ pe cele din IT, pharma, sectorul medical, retail, telecomunicațiile, firmele de internet și suport tehnic, ce se poziționează cu nevoi de personal în creștere. De asemenea, cererile mari de personal sunt acum lansate în piață de către diverse firme de care se ocupă cu producția și/sau distribuirea de echipamente medicale, dezinfectanți, aparatură medicală.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI