Cine nu e obligat să poarte mască de protecție în România. Persoanele exceptate în următoarele 30 de zile

Ioana Bucur 25.10.2021, 12:02
Cine nu e obligat să poarte mască de protecție în România. Persoanele exceptate în următoarele 30 de zile

Șirul de recorduri negative a readus multe dintre restricțiile impuse în cele mai dificile luni ale pandemiei de Covid-19. După o vară de relaxare, ne-am întors la reguli stricte, cu unele excepții. Autoritățile au decis cine nu e obligat să poarte mască de protecție în România, în următoarele 30 de zile.

Noile restricții au intrat în vigoare în toată țara

„Dragi români, dacă vreţi să terminăm cu această pandemie, vaccinaţi-vă! Dacă vreţi să nu ajungeţi la spital şi să nu ajungeţi la terapie intensivă, vaccinaţi-vă! Nu-i credeţi pe cei care vă mint cum că ar fi periculos, că s-ar întâmpla nu ştiu ce. Singurul lucru care se întâmplă dacă vă vaccinaţi este că scăpaţi de boală şi scăpaţi cert de forme grave de boală, iar noi, ca şi societate, să scăpam odată de această pandemie.

Până atunci, până când vă convingeţi să vă vaccinaţi, din păcate este nevoie de restricţii prin care putem să avem grijă de cei mai vulnerabili.”, a declarat Klaus Iohannis.

Câteva zile mai târziu, noile restricții decise de  Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi aprobate prin hotărâre de Guvern, au intrat în vigoare. Astfel, de luni, 25 octombrie 2021, românii vor mai putea intra fără certificatul verde doar în magazinele esențiale, purtarea măştii de protecţie redevine obligatorie peste tot, inclusiv pe stradă, se reintroduc restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii, iar evenimentele private sunt interzise.

  • Circulaţia persoanelor care nu s-au vaccinat și/sau nu au trecut prin boală în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 22:00-05:00, este strict interzisă, cu anumite excepţii (deplasare la/de la locul de muncă, urgențe medicale etc.), pentru care este nevoie de completarea unei declarații pe proprie răspundere. Românii care circulă după ora 22:00 trebuie să aibă la ei certificatul verde (pe hârtie sau format electronic).
  • Toți agenţii economici (magazine, restaurante, săli de fitness etc.) au program până la ora 21:00.
  • Românii care circulă după ora 22:00 trebuie să aibă la ei certificatul verde (pe hârtie sau format electronic).
  • Toți agenţii economici (magazine, restaurante, săli de fitness etc.) au program până la ora 21:00.
Cine nu e obligat să poarte mască de protecție în România
Klaus Iohannis. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Există și excepții de la restricțiile anunțate. Cine nu e obligat să poarte mască de protecție în România

De luni, 25 octombrie, masca, purtată astfel încât să acopere nasul și gura, redevine obligatorie în toate spaţiile publice închise şi deschise, precum şi la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun.

Totuși, există și unele excepții. Autoritățile au precizat cine nu e obligat să poarte mască de protecție în România, în următoarele 30 de zile:

  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • persoanele care sunt singure în birou;
  • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...