Cine nu are voie să mănânce varză murată. Alimentul are multe beneficii, însă sunt persoane care nu trebuie să-l consume sub nicio formă

Iancu Andreea 26.11.2020, 14:38
Cine nu are voie să mănânce varză murată. Alimentul are multe beneficii, însă sunt persoane care nu trebuie să-l consume sub nicio formă

Varza murată este un aliment extrem de sănătos, care asigură necesarul de vitamina B12 și reprezintă o sursă naturală de probiotice. Totuși, aceasta nu trebuie consumată în exces. Mai multe categorii de persoane au contraindicații pentru consumul de varză murată și nu ar trebui să includă niciodată alimentul în meniu.

Motivul pentru care unele persoane nu au voie să mănânce varză murată

Gospodinele se întrec în rețete de conserve pentru iarnă, iar varza murată este printre preferatele tuturor, fiind folosită în prepararea îndrăgitelor sărmăluțe. Deși este gustoasă și extrem de benefică pentru un organism sănătos, varza murată ar putea crea probleme pentru o serie de categorii. În special pacienții care se confruntă cu afecțiuni cronice au interdicție la consumul de varză murată.

Persoanele care urmează un tratament pentru Parkinson, cei care suferă de depresie sau anxietate ori au probleme cardiace nu ar trebui să consume varză murată în exces. Hipertensivii și cardiacii trebuie să se ferească de consumul crescut al acestui aliment pentru că le poate afecta starea de sănătate. Chiar și persoanele cu un clinic sănătos se pot resimți după un festin cu varză murată.

Alimentul conține rafinoză, o substanță care începe procesul natural de fermentați în zona colonului. Acest lucru favorizează balonarea și eliberarea de gaze intestinale. Pentru a scăpa de simptomele deranjante, ce pot dura până la două zile, se pot administra suplimente cu enzime. Totodată, rafinoza este responsabilă și de apariția diareei și de crampele abdominale. Nefermentată sau nedigerată corect, această substanță duce la umflarea mâinilor și a picioarelor, cauzate de retenția de apă.

Varza murată, beneficii și contraindicații
Varza murată, beneficii și contraindicații

Ce dietă ar trebui să urmeze cardiacii. Cu ce pot înlocui sarea

Dincolo de beneficiile verzei în sine și de substanța care provoacă stări neplăcute, și sarea se regăsește din belșug în varza murată. Iar excesul de sare nu este recomandat. Și totuși cum se pot bucura de un meniu gustos și acele persoane care suferă de afecțiuni ale inimii și au nevoie de un regim hiposodat, cu puțină sare.

Specialistul Otilia Țigănaș a explicat totul în cadrul unui interviu pentru adevarul.ro. Medicul consideră că pacienții se pot bucura de arome complexe dacă aleg să condimenteze mâncărurile cu tot felul de plante uscate.

Cu lămâie, condimente vegetale gen: cimbru, mărar, pătrunjel verde, oregano, busuioc, rubarbă-(e eficientă tare!), puţin usturoi, ceapă – dacă suportă stomacul (şi sper să suporte, altminteri ce te faci!), boia de ardei dulce, puţin piper proaspăt măcinat (că aşa-i mai savuros…), iaurt în ciorbiţe. Le dă gust fain, este de părere medicul Otilia Țigănaș.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...