Cine face parte din Comitetul pentru revenirea României la normalitate. 1 iunie e data la care s-ar putea relaxa măsurile

Ioana Bucur, Alexandrina Toader 22.04.2021, 17:21
Cine face parte din Comitetul pentru revenirea României la normalitate. 1 iunie e data la care s-ar putea relaxa măsurile

După mai bine de un an de restricții, suntem mai pregătiți ca oricând pentru „marea relaxare” a măsurilor, ce ar putea deveni realitate de la 1 iunie. Joi, cei mai importanți membri ai Guvernului se întâlnesc pentru a stabili care sunt condițiile ieșirii din pandemie. Cine face parte din Comitetul pentru revenirea României la normalitate.

Cine face parte din Comitetul pentru revenirea României la normalitate

Joi, Comitetul pentru revenirea României la normalitate s-a reunit pentru stabilirea condițiilor în care s-ar putea relaxa măsurile, începând de la 1 iunie. Ședința, programată pentru ora 16:00, îl are ca președinte pe premierul Florin Cîțu și, ca vicepreședinte, pe secretarul general al Guvernului. Din Comitet mai fac parte reprezentanți din Ministerul Finanţelor, Minsterul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei, Ministerul Apărării, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Cercetării, Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului şi Sportului, Secretariatul General al Guvernului, CNCAV, DSU şi INSP. Ministerele au fost reprezentate de ministru sau un secretar de stat desemnat.

La întâlnirile Comitetului pentru revenirea României la normalitate mai pot participa, în calitate de invitați, alte instituții publice ce au atribuții și competențe în gestionarea pandemiei de SARS-CoV-2, cât și în desfăşurarea pregătirilor pentru revenirea la normalitate, începând cu 1 iunie, dar şi structuri asociative ale administraţiei publice.

„Comitetul are ca scop stabilirea, coordonarea şi monitorizarea aplicării măsurilor pentru pregătirea revenirii României la normalitate de la 1 iunie 2021, în contextul pandemiei de COVID-19”, prevede decizia de înfiinţare publicată în Monitorul Oficial.

Cine face pare din Comitetul pentru revenirea României la normalitate
Comitetul pentru revenirea României la normalitate. Inquam Photos / George Calin

Ce atribuții are Comitetul

Întâlnirile grupului se desfășoară o dată pe săptămână sau de fiecare dată când este necesar. Printre atribuțiile Comitetului pentru revenirea României la normalitate se numără:

  • stabilirea domeniilor de intervenţie şi a coordonatorilor acestora,
  • stabilirea acţiunilor prioritare şi a măsurilor specifice, la propunerea ministerelor sau a instituţiilor competente,
  • stabilirea calendarului de implementare,
  • monitorizarea şi evaluarea îndeplinirii atribuţiilor.

„Astăzi am avut o şedinţă şi astăzi putem să vedem cum vom reveni la normalitate, de aceea avem acest Comitet interministerial care să pregătească prima bornă. Am spus că de la 1 iunie putem să facem acest lucru dacă avem 31% din populaţie vaccinată. A fost o şedinţă în care s-a aprobat regulamentul, în care le-am spus colegilor mei cum trebuie să lucreze, fiecare minsiter va veni cu o propunere după o consultare cu alte instituţii din subordine. MS şi MAI sunt acolo pentru că toate aceste măsuri trebuie discutate şi filtrate. A fost o întâlnire pe care o aştept de un an de zile, care ne dă speranţă, astăzi începem să ne gândim la revenirea la normalitate. Le-am spus colegilor mei că săptămânal trebuie să se întâlnească, dar pot avea şedinţe extraordinare oricând”, a declarat premierul, la finalul ședinței de joi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...