Cine este singurul preşedinte din întreaga lume care a obţinut 100% din voturi la alegeri. Nu a fost o surpriză pentru nimeni

Nicu Stan 16.03.2022, 20:55
Cine este singurul preşedinte din întreaga lume care a obţinut 100% din voturi la alegeri. Nu a fost o surpriză pentru nimeni

Cine este singurul preşedinte din întreaga lume care a obţinut 100% din voturi la alegeri. Nu a fost o surpriză pentru nimeni. Acesta este președintele care a câștigat corect toate sufragiile, nu a furat voturi, nu a mituit pentru voturi, nu a fost dictator. Despre cine este vorba, vedeți în rândurile de mai jos.

Acesta este singurul preşedinte de pe întreg globul care a obţinut 100% din voturi la alegeri. Cine este?

În 1789, la primele alegeri prezidențiale, George Washington a fost ales în unanimitate președinte al Statelor Unite. Cu 69 de voturi electorale, George Washington a obținut sprijinul fiecărui elector participant. De atunci încoace, niciun alt președinte nu a mai intrat în funcție cu un mandat universal.

George Washington a fost comandantul Armatei Continentale în timpul Războiului de Independență și a fost ales în unanimitate primul președinte al Statelor Unite de către toți cei 69 de electori prezidențiali care au votat.

George Washington a obţinut 100% din voturi la alegeri
George Washington a obţinut 100% din voturi la alegeri

Cum funcționa sistemul de vot atunci

Potrivit articolului doi din Constituția Americii, statele numesc un număr de electori prezidențiali egal cu „numărul de senatori și reprezentanți la care statul poate avea dreptul în Congres”. Fiecare elector vota pentru două persoane, dintre care cel puțin una nu locuia în statul său.

Persoana care primea cel mai mare număr de voturi era aleasă președinte, iar următorul după el, vicepreședinte. În anul 1804, această practică a fost modificată prin cel de-al 12-lea Amendament la Constituție, care a dispus buletine de vot separate pentru funcția de președinte și vicepreședinte.

De ce nu a votat New York-ul

New York-ul, deși urma să fie sediul noului guvern al Americii, nu a reușit să își aleagă cei opt electori prezidențiali la timp pentru votul din 4 februarie 1789. Astfel, cei doi din Virginia și Maryland au întârziat din cauza vremii și nu au votat. De asemenea, Carolina de Nord și Rhode Island, care ar fi avut 7 și, respectiv, 3 electori, nu ratificaseră Constituția și, ca urmare, nu au putut să-și exprime votul.

Faptul că restul de 69 l-au ales în unanimitate pe George Washington pentru a conduce noul guvern american nu a fost o surpriză pentru nimeni. În calitate de comandant-șef în timpul Războiului de Independență, George Washington  își condusese armata de soldați civili, lipsită de experiență și slab echipată, la victorie asupra uneia dintre marile puteri ale lumii.

Capitularea britanicilor

După ce britanicii au capitulat la Yorktown în anul 1781, George Washington a respins ferm sugestia unuia dintre ofițerii săi de a-și folosi preeminența pentru a-și asuma o dictatură militară.

Nu a fost în stare să submineze principiile pentru care luptaseră și muriseră atât de mulți americani, a spus el, iar la scurt timp după aceea, și-a predat comisia militară Congresului Continental și s-a retras pe proprietatea sa de la Mount Vernon, aflată în Virginia.

Ce a vrut președintele George Washington

De asemenea, George Washington a răspuns din nou apelului patriei  sale și a călătorit la Philadelphia în anul 1787 pentru a conduce Convenția Constituțională. Chiar dacă era în favoarea creării unui guvern central puternic, în calitate de președinte al convenției și-a păstrat imparțialitatea în dezbaterile publice care au avut loc.

Ca și președinte, George Washington a încercat să unească națiunea și să protejeze interesele noii republici în țară, dar și în străinătate. Despre președinția lui, el a spus: „Pășesc pe un teren nebătătorit. Aproape că nu există nicio parte a comportamentului meu care să nu fie atrasă de un precedent în viitor”. George Washington a fost președinte până în anul 1797.

Urmăriți Impact.ro și pe