Cine este primul om din lume care a avut permis de conducere. Numele lui a rămas celebru, e o mare personalitate

Stan Filon 08.04.2021, 19:29
Cine este primul om din lume care a avut permis de conducere. Numele lui a rămas celebru, e o mare personalitate

Mulți se întreabă cine a fost primul om din lume care a avut permis de conducere! A făcut istorie și oamenii îi rostesc numele și astăzi, fără a cunoaște prea multe despre pionierul automobilismului din ziua de azi. A inventat prima mașină din lume!

Iată cine este primul om din lume care a avut permis de conducere

Permisul de conducere este destul de greu de obținut în zua de azi, deoarece trebuie dat examenul teoretic, dar și practic. Pe timpuri, pentru a obține permis de conducere nu aveai nevoie de prea multă trudă, deoarece se oferea pur și simplu. Primul permis de conducere a apărut odată cu primul autovehicol – Motorwagen, iar cel care a avut pentru prima dată în buzunar un astfel de act a fost Karl Benz. De fapt, era un brevet de invenție în 1888, deoarece nu exista niciun fel de reglementări cu privire la automobile, fiind primul.

Oamenii s-au bucurat de inveția lui benz, l-au aplaudat, dar oamenii au început să fie deranjați de zgomotul și fumul pe care îl făcea autoturismul, așa că inventatorul a fost nevoit să solicite permisiunea de a circula din partea Ducatului Baden. Permisele se acordau oricui, până în anul 1903, când Prusia a introdus un test pentru cei care doreau să conducă un automobil. În același an, în Marea Britanie trecea o lege Motor Car Act, prin care devenea obligatoriu ca fiecare sofer sa aibă un permis. Vârsta minimă era de 17 ani, iar viteza maximă de deplasare era de 20 km/h. Primul test de conducere a fost introdus în această țară abia în 1934.

Cine este primul om din lume care a avut permis de conducere
Cine este primul om din lume care a avut permis de conducere

Când au apărut primele mașini în România și când s-au dat primele examene de obținere a permisului de conducere

În ceea ce priveste Germania, din 1910 este introdusă obligativitatea permisului. Cele mai multe state din Europa au introdus obligativitatea permisului de conducere, care se obținea în urma unui examen auto. Ultima țară a fost Belgia, care abia în anul 1977 a introdus examenul auto pentru obținerea permisului de conducere, potrivit Historia. Până atunci, oricine dorea să șofeze, o putea face.

În România, spre surprinderea tuturor, primul permis de conducere a apărut la puțin timp după unirea principatelor, în 1859. Atunci cei care erau obligați să aibă un brevet erau birjarii. Aceștia erau obligați să circule la pas și să nu stropească trecătorii. După venirea regelui Carol I, în anul 1868, regulile au fost înăsprite, iar conducătorii trăsurilor trebuiau să fie curaţi, cu haine decente şi să respecte și o serie de alte reguli. Tot atunci s-a introdus și o limitp de vârstă. Cei care doreau să conducă trăsuri pe drumurile publice erau obligați să fi împlinit vârsta de 21 de ani.

Primele vehicule de transport din România datează din 1895, când circulau pe drumurile din Bucuresti două camioane realizate de o companie franceză numită Gardner-Serpollet. Acestea aveau motoare cu aburi. În anul 1900, în București s-a introdus Serviciul Circulației. Primul vehicul înregistrat oficial a fost un automobil dotat cu motor pe ardere internă fabricat în Liege, care i-a aparținut proprietarului morii cu abur “Gheorghe Assan” de pe Ștefan cel Mare. Prințul Bibescu, care a înființat un an mai târziu ACR, Automobil Club Roman, și-a comandat și el în 1900 același automobil de la fabrica din Liege.

Ce amenzi primeau șoferii în România

Primul automobil închis care a circulat în România a fost un model Panhard, în anul 1904. Avea un motor cu ardere internă ce producea 16 cp, roți de lemn și 4 locuri pentru pasageri. În acel an au fost înregistrate nu mai puțin de 51 de automobile. În România, primele examene pentru eliberarea permiselor de conducere au fost organizate în 1907, rezultat al creşterii numărului de autovehicule de pe străzi. În 1908, numărul de maşini din România era de 138.

Dar cum se desfășura examenul auto în România anului 1907? Ei bine, vorbim despre o probă de viteză și una de frânare. Dacă la proba de viteză ne dăm seama cam ce se întâmpla, la cea de frânare trebuie specificat faptul că în timpul examenului se arunca în fața mașinii un sac cu paie, iar șoferul era obligat să frâneze în timp util, pentru a nu lovi sacul respectiv. De menționat faptul că viteza legală era de 12 km pe oră, iar cea mai mare amendă a fost aplicată unui șofer care a trecut printr-o intersecție și aproape că a lovit pietonii. Acesta a primit, poyrivit unui proces verbal de-atunci, amenda de 10.000 de lei, însă nu se știe exact cum s-a stabilit viteza pe care acesta a avut-o. Probabil a fost amendat deoarece a pus în pericol viața pietonilor.