Cine este prima persoană din lume care s-a vaccinat anti-covid cu a treia doză: “Injecţia salvează vieţi”

Iancu Andreea 25.09.2021, 11:27
Cine este prima persoană din lume care s-a vaccinat anti-covid cu a treia doză: “Injecţia salvează vieţi”

Întreaga lume se luptă cu pandemia de Covid-19 de mai bine de un an și jumătate, însă, deși vaccinul este disponibil pentru majoritatea statelor, incidența virusului nu a fost deocamdată limitată decât pentru perioade scurte de timp. Cu noul sezon rece abia la debut, autoritățile din întreaga lume mizează totuși pe campania de vaccinare, care a ajuns chiar și la a treia doză de ser. Deși în prezent are un impact mai scăzut față de momentul istoric al primei imunizări anti-covid, prima persoană din lume care s-a vaccinat cu a treia doză a făcut primele dezvăluiri despre experiența sa. Femeia a devenit celebră în întreaga lume datorită pandemiei.

Cine este prima persoană din lume care s-a vaccinat cu a treia doză anti-covid

Margaret Keenan, în vârstă de 91 de ani, din Coventry (Anglia), este prima persoană din lume care s-a vaccinat cu a treia doză de ser anti-covid. Femeia, care a primit în urmă cu o zi rapelul, este cea asupra căreia au fost ațintiți toți ochii în urmă cu aproximativ un an de zile, când îi era administrată prima doză. Recent, Margaret Keenan a revenit la Spitalul Universitar din oraș, același în care a fost vaccinată inițial, pentru a primi rapelul. Totodată, tot acum a primit o nouă doză de vaccin și șefa de secție May Parsons, cea care i-a administrat prima injecție lui Margaret Keenan în decembrie.

Fericită că a făcut și cea de-a treia doză, Margaret Keenan a spus că se simte liberă. Decizia femeii a fost luată în contextul în care situația epidemiologică este dificilă în multe state ale lumii, care se confruntă cu o creștere a numărului de infectări, în ciuda campaniilor de vaccinare care au înregistrat un procent mai ridicat de succes decât în România. Marea Britanie a administrat până de curând peste 48 de milioane de prime doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2. Deocamdată, cea de-a treia doză de ser, produsă de Pfizer, va ajunge la persoanele de peste 50 de ani, la adulții cu probleme de sănătate și personalului din domeniul sănătății și asistenței medicale.

Prima persoană din lume care s-a vaccinat anti-covid cu a treia doza
Margaret Keenan s-a vaccinat cu a treia doză de ser anti-covid

Ce spune femeia la aproape un an de la prima doză

Pentru că studiile au arătat că imunitatea cetățenilor vaccinați a scăzut în cazul celor care s-au vaccinat la debutul campaniei, recomandarea JCVI (Comitetul comun pentru vaccinare și imunizare) a fost aceea de a se administra și cea de-a treia doză. Margaret Keenan s-a numărat printre primii cetățeni britanici imunizați, aceasta fiind urmărită de oamenii din toată lumea. Femeia le-a transmis tuturor un mesaj celor îngrijorați cu privire la pandemie:

Pentru cele câteva secunde de care este nevoie, mergeți și faceți injecția, aceasta le salvează viața și salvează viețile familiilor lor.

După cea de-a treia doză, Margaret Keenan a recunoscut că se simte foarte bine și i-a îndemnat pe ceilalți să îi urmeze exemplul.

Când o faci, te simți o persoană diferită… pentru că simți că te va ajuta pe tine și îi va ajuta și pe alții, a spus ea.