Cine este Petre Daea, noul ministru al Agriculturii. Marcel Ciolacu: „Un om cu experiență”

Badea Violeta 07.07.2022, 14:18
Cine este Petre Daea, noul ministru al Agriculturii. Marcel Ciolacu: „Un om cu experiență”

În urma demisiei lui Adrian Chesnoiu, reprezentanții PSD au votat, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, ca Petre Daea să fie noul ministru al Agriculturii. Politicianul a mai ocupat această funcție între ianuarie 2017 și noiembrie 2019 în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă. de asemenea, în 2004, el a mai fost ministru al Agriculturii, timp de câteva luni, în Guvernul Năstase. Iată cine este Petre Daea!

Cine este Petre Daea. Liderii PSD au decis că el este în măsură să-l înlocuiască pe Adrian Chesnoiu

Luna trecută, Adrian Chesnoiu a renunțat la funcția de ministeru al Agriculturii după ce DNA a cerut urmărirea sa penală. Mai mult decât atât, el s-a autosuspendat din orice funcție din cadrul Partidului Social Democrat. În urma acestor decizii, Adrian Chesnoiu a scris un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook prin care preciza că acuzațiile care i se aduc nu sunt adevărate.

„Nu am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă!”, a scris politicianul pe rețeaua socială.

„Mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale. De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat!”, anunța, de asemenea, Adrian Chesnoiu.

În urma hotărârii sale, reprezentanții PSD au fost nevoiți să propună un alt nume. Aceștia l-au ales pe Petre Daea, în şedinţa Consiliului Politic Naţional. Așa cum am precizat și mai sus, acesta nu este străin de funcția de ministru al Agriculturii. Dar iată, mai exact, cine este Petre Daea.

Cine este Petre Daea
Cine este Petre Daea

„Un om cu experienţă”

După votul liderilor PSD de miercuri, 6 iunie, Marcel Ciolacu a făcut o caracterizare a lui Petre Daea. Potrivit acestuia, noul ministru al Agriculturii este un om cu experienţă şi un om care nu trebuie să înveţe ministerul şi problemele pe care le au agricultorii şi fermierii.

„Am decis, împreună cu colegii, că înlocuitorul în acest moment al domnului Adrian Chesnoiu este fostul ministru Petre Daea, un om cu experienţă şi un om care nu trebuie să înveţe ministerul şi problemele pe care le au agricultorii şi fermierii, un patriot foarte iubit de toţi cei care activează mai ales în agricultură.

Mă bucur că toţi colegii – a fost ca pe vremuri, vot în unanimitate în interiorul partidului ca domnul ministru Petre Daea să revină în Guvernul României. Cu această nominalizare vom merge la premier, după care cunoaşteţi procedurile”, a declarat Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al PSD.

Citește și Petre Daea, noul ministru desemnat al Agriculturii. Politicianul a fost ales cu unanimitate în PSD!

Petre Daea revine la Ministerul Agriculturii

În vârstă de 72 de ani, Petre Daea a mai fost ministru al Agriculturii în două rânduri. Prima oară în perioada 14 iulie–28 decembrie 2004 în guvernul condus de Adrian Năstase, iar a doua oară între ianuarie 2017 și noiembrie 2019 în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă.

A terminat Facultatea de Agronomie Timișoara în anul 1973, obținând diploma de inginer agronom. A absolvit, de asemenea, și Institutul de Pregătire a Cadrelor de Conducere din Economie și Administrație, între 1982 și 1983. Petre Daea este doctor în agronomie.

Între 1973-1980, acesta a fost inginer stagiar, șef fermă, inginer șef la CAP Șișești, județul Mehedinți. Din 1980 și până în 1986 a fost inginer șef CUASC Șișești, Broșteni, județul Mehedinți.

În 1986, Petre Daea a ajuns director la DGAIA, județul Mehedinți. De altfel, până în anul 2002, acesta a ocupat mai multe funcții importante în cadrul DGAIA, județul Mehedinți.

Din 2001, Petre Daea a intrat în politică și a devenit membru PSD. Înainte de a deveni pentru prima oară ministru al Agriculturii, acesta a fost secretar de Stat în Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor.

Urmăriți Impact.ro și pe