Cine este persoana care a reușit să-i câștige încrederea lui Nicolae Ceaușescu. A reușit să se apropie imediat de dictator

Raluca Juncu 10.12.2019, 17:43
Cine este persoana care a reușit să-i câștige încrederea lui Nicolae Ceaușescu. A reușit să se apropie imediat de dictator

Nicolae Ceaușesu a devenit cunoscut în istorie pentru faptul că promova oameni în aparatele de stat, nu pentru competențele lor extraordinare de care dispuneau, ci, mai curând, pentru obediența care le curgea prin vene.

Capul plecat, sabia nu-l taie

Obediența și slugărnicia unui individ din perioada comunistă era, era cu mult mai atrăgătoare compartiv cu studiile și calificările în sine. Asta și pentru că atât Nicolae Ceaușescu, cât și soția sa, aveau, fiecare, câte patru clase absolvite. În acest context, românii care avea studii superioare nu doar că îi intimidau pe cei doi dictatori, dar ei nici măcar nu prea se regăseau printre cei care dețineau funcții publice. De pildă, numeroși demnitari comuniști au promvat în baza unui servilism care depășea limitele normalului. Este și cazul lui Emil Bobu, consilierul personal al lui Nicolae Ceaușescu.

Povestea slugii lui Nicolae Ceaușescu

Emil Bobu s-a născut într-un sat sărăcăcios din Botoșani, în anul 1927. La câțiva ani după încheierea studiilor celor șapte clase, Bobu a devenit membru al Partidului Comunist Român (PCR), un parcurs, de atlfel firesc pentru o bună parte din populația locuitorilor României de atunci. În 1945, adică în anul înscrierii în partid, acesta avea meseria de strungar, însăd estinul avea să i se schimbe definitiv după ce comuniștii i-au oferit o funcție importantă: procuror al poporului, nota Evenimentul Zilei într-un material publicat în iulie 2014.

Emil Bobu, un comunist convins care a ajuns ulterior mâna dreaptă a lui Nicolae Ceaușescu. Foto: alchetron.com
Emil Bobu, un comunist convins care a ajuns ulterior mâna dreaptă a lui Nicolae Ceaușescu. Foto: alchetron.com

„Sunt din părinţi cu gospodărie mică, având o gospodărie de 1,5 hectare pământ arabil şi o casă ţărănească(…). Din anul 1941-1943 am lucrat pământul în gospodărie şi cu părinţii şi în majoritatea timpului eram trimis să lucrez la chiaburii din sat, iar în 1942 şi începutul lui 1943 am lucrat pe fosta moşie a boierului Roseti Scarlat”, scria Bobu într-o autobiografie din 1955, potrivit Antena3.ro.

Slugărnicia exceisvă a fost cea care i-a adus, mai târziu, lui Emil Bobu, funcția de ministru de Interne, în perioada 1973-1975 și, ulterior viceprim-ministru al guvernului (1980-1982). Emil Bobu era apropat de ambii soți Ceaușescu.

“Bobu reprezintă un caz de depersonalizare dramatică. Nu ştiu cum îi arăta în realitate firea, dar, din nenorocire, i-a fost percepută, de la bun început, numai uriaşa disponibilitate de subordonare. N-am mai întâlnit un om capabil să disimuleze în asemenea grad, să nu poată ieşi nici un milimetru din cuvântul superiorului, să nu găsească puterea de a-l contrazice măcar într-un punct cât de mic”, preciza ideologul de partid Dumitru Popescu după 1990, potrivit adevarul.ro.

Bobu a fost atât de slugarnic şi a încercat atât de mult să intre pe sub pielea lui Ceauşescu, că s-ar fi culcat efectiv pe pragul uşii de la camera unde dormea acesta. Mai mult decât atât, garda de corp l-a găsit pe Bobu ghemuit la propriu pe preşul din faţa uşii.
Emil Bobu şi-a motivat gestul prin dorinţa de a-l şti în siguranţă pe dictator. Efectul a fost cel scontat. Nicu Ceauşescu a fost atât de impresionat de gestul comunistului ieşean încât l-a promovat. L-a primit inclusiv în cercul său restrâns, devenind consilier personal în 1972, scrie adevărul.ro.

Emil Bobu, exemplul slugărniciei perfecte din apartul de stat comunist. Foto: libertatea.ro
Emil Bobu, exemplul slugărniciei perfecte din apartul de stat comunist. Foto: libertatea.ro

Emil Bobu s-a stins din viață în iulie 2014, în urma unui atac cerebral.

Urmăriți Impact.ro și pe