Cine este omul din USR-PLUS care se opune ieșirii de la guvernare. Disensiuni în alianță pe această temă

Ioana Bucur 15.04.2021, 15:32
Cine este omul din USR-PLUS care se opune ieșirii de la guvernare. Disensiuni în alianță pe această temă

Sunt zile de foc pentru partidele din coaliție. Demiterea lui Vlad Voiculescu din fruntea Ministerului Sănătății ar putea declanșa un efect domino ce ar distruge tot ce unul dintre actorii acestei crize politice a construit, în interiorul formațiunii politice pe care o conduce, în ultimele luni. Cine este omul din USR-PLUS care se opune ieșirii de la guvernare.

Omul din USR-PLUS care se opune ieșirii de la guvernare

În politică, orice decizie sau orice mișcare se ia cu atenție, calculând fiecare pas făcut. Tot în politică vedem că, de cele mai multe ori, aliații ajung să fie, de fapt, dușmani. Demiterea lui Vlad Voiculescu din fruntea Ministerul Sănătății ar fi declanșat o luptă uriașă de putere nu doar cu liberalii, ci chiar în interiorul Alianței USR-PLUS. În timp ce aripa condusă de Dacian Cioloș ar fi vehementă, susținând că, în cazul în care Florin Cîțu nu va fi revocat, trebuie considerată ieșirea de la guvernare, tabăra USR nu este la fel de radicală. Cine este omul din USR-PLUS care se opune ieșirii de la guvernare? Cel care ar avea cel mai mult de pierdut, evident.

Apele s-au separat în interiorul Alianței USR-PLUS. Cei din PLUS forțează o eventuală ieșire de la guvernare, dacă PNL va refuza să îi retragă sprijinul lui Florin Cîțu. Tot de aici ar fi venit și propunerea de a boicota ședințele de Guvern, prin vocea lui Dragoș Tudorache, susțin surse citate de Adevărul. Dacian Cioloș, care a declarat că nu poate avea apariții publice în următoarele zile, fiind încă în recuperare medicală, și-ar dori să fie recunoscut ca principala voce a Alianței, ceea ce i-ar spori șansele la câștigarea șefiei noului partid, în contextul în care  în următoarele luni o să fie congresul pentru alegerea noii conduceri.

Copreședintele USR-PLUS exclude o colaborare cu PSD pentru majoritatea din Guvern foto - Inquam
Dacian Cioloș, copreședintele USR-PLUS. Foto – Inquam

Disensiuni în alianță pe această temă

De partea cealaltă, USR ar avea multe de pierdut în cazul retragerii din Guvern. Aceleași surse susțin că printre cei mai nemulțumiți de propunerea PLUS ar fi Cristian Ghinea, care a renunțat, în decembrie, la locul din Parlamentul European pentru a prelua un portofoliu foarte greu, cel al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, mai ales în contextul PNRR. Dacă nu ar mai fi ministru, ar însemna să rămână fără nicio funcție publică. Lista nemulțumiților continuă cu Cătălin Drulă și Stelian Ion, care și-ar dori să își poată continua proiectele din ministerele conduse. De fapt, singurul ministru din USR care a dat un mesaj public de susținere a lui Vlad Voiculescu a fost Claudiu Năsui.

„Doamnelor şi domnilor, votanţi ai coaliţiei sau nu, este de neînchipuit cât de greu e să faci reformă în acest stat. Vlad a încercat şi, din păcate, s-a văzut în scurtă vreme înlăturat. (…) Iată că mafia din sănătate a câştigat şi azi. A câştigat pe linie toate luptele, nu ne mirăm. Presiunea infernală la care a fost supus Vlad Voiculescu a fost făcută de acest sistem, care, vă zic din proprie experienţă, se urcă pe cadavre să rămână mufat la banii din taxele şi impozitele plătite de fiecare om care lucrează în România. Bani ai nimănui, bani daţi sub semnături din acest sistem grotesc”, a scris Năsui.

Cel care ar avea cel mai mult de pierdut, în cazul ieșirii USR-PLUS de la guvernare, este chiar Dan Barna, care nu își permite să atragă antipatia aripii PLUS, dar care, dacă ar pierde funcția din Guvern, ar rămâne un simplu deputat. Asta l-ar situa pe o treaptă inferioară lui Dacian Cioloș, contracandidatul său în lupta ce se va da la congresul pentru alegerea noii conduceri a partidului, care este şef de grup la nivelul Parlamentului European.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...