Cine este omul care are grijă de mormântul lui Nicolae Ceaușescu. A fost rudă prin alianță cu dictatorul

Beatrice Dumitru 25.01.2023, 18:57
Cine este omul care are grijă de mormântul lui Nicolae Ceaușescu. A fost rudă prin alianță cu dictatorul

Nicolae Ceaușescu a condus România timp de 22 ani, din 1967 până la Revoluția din decembrie 1989, când acesta a fost judecat, condamnat la moarte și executat alături de soția sa, Elena Ceaușescu. O rudă prin alianță a fostului dictator a vorbit despre perioada în care acesta s-a aflat în fruntea României.

Cine se ocupă de mormântul lui Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu era născut pe 26 ianuarie și nu a fost uitat de una dintre rudele sale prin alianță, care a făcut parte din familia dictatorului timp de mai bine de un sfert de veac. Ioan Mircea Oprean a fost ginerele ultimului dictator român, pe care nu l-a uitat nici astăzi, la 33 de ani de la moartea sa.

Ioan Mircea Oprean a fost căsătorit cu Zoia, fiica Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu, timp de 26 de ani și poartă și astăzi verigheta care arată legătura celor doi. Acesta a măsturisit pentru Playtech.ro că merge mereu la cimitir, la mormântul fostului său socru, din cimitirul Ghencea Civil din Capitală.

Cine este omul care are grijă de mormântul lui Nicolae Ceaușescu. A fost rudă prin alianță cu dictatorul
Ioan Mircea Oprean, ginerele fostului dictator Nicolae Ceaușescu.

Toate zilele de Crăciun și cele de 26 ianuarie sunt cele mai grele din an pentru mine! Merg de fiecare dată la cimitir. Am și angajat o femeie să aibă grijă de cele două morminte”, a declarat Ioan Mircea Oprean

„Nu cred că Ceaușescu nu a dorit să nu le ofere românilor de mâncare”

Fostul ginere al dictatorului spune că nu încearcă să devină un „înger păzitor” al lui Nicolae Ceaușescu, dar consideră că oamenii trebuie să afle cât de greu era de condus România în acea perioadă.

„Nu mă pot erija în rolul de înger păzitor al lui Nicolae Ceaușescu, dar nici nu-mi doresc diabolizarea sa. Or, în ultimii ani cam asta s-a întâmplat. Îmi doresc ca oamenii să afle cât de greu a fost să conduci țara asta în jungla mondială. Nu cred că Ceaușescu nu a dorit să nu le ofere românilor de mâncare, o perioadă pe care și eu am trăit-o! Dar soarta noastră ar fi fost aceeași, oricum, deoarece capitaliștii trebuiau să-și rezolve probleme lor. Mă refer la probleme economice, motiv pentru care au și acaparat resursele necesare după 1990!”, a spus Mircea Oprean.

Proces împotriva editurii care a publicat lucrări despre Elena și Nicolae Ceaușescu

Mircea Oprean a deschis un proces împotriva Editurii Corint, pe tema lucrărilor scrise de Lavinia Betea despre Elena și Nicolae Ceaușescu. „Îmi doresc ca românii să gândească cu propria lor minte”, susține ginerele fostului dictator al României. Acesta solicită ca editura să „distribuie gratuit” volumul și să nu mai obțină profituri materiale pentru o lucrare pe care nu o consideră de specialitate.

Am citit mai întâi cartea despre Nicolae Ceaușescu. Sunt multe chestiuni acolo care mi-au displăcut. Autoarea folosește la un moment dat o informație, pe care ar fi primit-o de la Andrei Ștefan, fostul ministru de externe, că România ar fi oprit importul de votcă din Polonia și fosta URSS pe motiv că Nicu Ceaușescu și Zoia erau mari amatori de așa ceva! Cartea despre Elena Ceaușescu nici nu am mai deschis-o, după ce am citit-o pe prima. E tot în țiplă, pe raftul bibliotecii!”, a adăugat Mircea Oprean.

Ginerele lui Nicolae Ceaușescu a mai afirmat că lumea începe să înțeleagă, într-un fel, ce s-a întâmplat în perioada în care fostul său socru a condus România, „chiar dacă prin natura noastră uităm destul de repede”.

Fără acea perioadă nu am fi avut azi metroul, Canalul, sumedenia de blocuri. Nu vreau să spun prin asta că socru-miu le-a construit, ci oamenii, românii, dar și Nicolae Ceaușescu a avut și el rolul său în toată povestea asta!”, a mai spus Mircea Oprean.

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați pe 25 decembrie 1989 în urma unui proces intentat de Tribunalul Militar Extraordinar și condamnați la moarte. În aceeași zi, ei au fost împușcați de un pluton de execuție format din trei persoane și înmormântați cinci zile mai târziu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...